A smart forfour bemutatásával új időszámítás kezdődött meg idén a smart háza táján. A DaimlerChrysler szárnyai alatt működő mini-autógyártó kezdetben csak egyetlen modellel rendelkezett, így különösebb gondot nem okozott a névadás. A városi törpe járgányt smart-nak nevezték. A szeptemberi Frankfurti Autószalonon viszont bemutatta első négyszemélyes járművét a smart, a forfourt.

Beszédes az autó neve, hiszen a forfour jelentése, hogy “négy személynek”. A smart szerint a közönség remekül fogadta az új jövevény nevét, így a cég a korábbi modellek átkeresztelése mellett döntött. Az eddig smart city-coupé és cabrio nevet viselő kétszemélyes autókat január elsejétől smart fortwo néven gyártják tovább. Az átnevezés nem jár külső vagy belső átalakulással.

Idők közben a smart szélesítette kínálatát, és két élményautót is felvett palettájára. A smart roadster és roadster-coupé azonban nem változtat nevet, mivel ezek a nevek a marketingesek szerint jól tükrözik, hogy milyen célra alkalmasak az autók.

A smart forfour piaci bevezetése csak jövő tavasszal kezdődik meg, mivel ekkortól indul a gyártás is Hollandiában. Az autó a Mitsubishi Colt-tal közös gyárban, közös fejlesztés eredményeként készül majd. Hazánkban is a nemzetközi bevezetéssel egy időben indul az árusítás, 3,6 millió forintos ártól. Ezért a pénzért 1,4 literes motor, és széria ESP is jár.