Kiss Péter kancelláriaminiszter tegnap átadta a Robert Bosch Elektronika Kft. új hatvani gyáregységét. Mostanra összesen 50 000 négyzetméternyi területen folyik a termelés, ami közel két harmaddal több, mint eddig.

34 millió eurót (9,2 milliárd forintot) fektetett be a német autóipari beszállító az építkezésbe. A beruházásoknak ezzel nem lesz vége, a Bosch a következő három évben ennek az összegnek a kétszeresét, újabb 70 millió eurót invesztál a hatvani üzembe.

Ugrásszerűen bővül a létszám is, a jelenlegi 890-ről 1900-ra nő a munkatársak száma 2006-ig. Hatvanban a Bosch gépjármű-elektronikai berendezéseket gyárt, konkrétan gépjármű-műszerfalakat, automata sebességváltókat valamint fékrendszereket. Itt készül majd a Bentley GT Coupé műszerfala is.

1999 óta működik a hatvani Bosch üzem, amely fontos tényező a beszállító óriásvállalat globális hálózatában. Egerben a Bosch Rexroth AG üzemeltet gyárat, Kecskeméten CD-lejátszók készülnek a Blaupunkt és a japán Tanashin csoport vállalkozásában.

A Bosch termékeket már az Osztrák-Magyar Monarchia idején is forgalmazták hazánkban, majd 1918-ben megalakult a saját kirendeltség Bosch Róbert Kft. néven. Hosszú szünet után a Bosch 1992 óta van ismét jelen hivatalosan.