A Saab pénzügyi nehézségei jól ismertek az autóiparban. A parányi, de jó nevű svéd autógyártó az életben maradásért küzd. Ennek egyik eszköze, hogy modellpalettáját nagy ütemben igyekszik bővíteni. A szűkös anyagi lehetőségek miatt azonban a Saab a legolcsóbb módszerekkel terjeszkedik, más General Motors modelleket vesz át a gyár.

Az első új ilyen autó a 9-2X, amely a Subaru Impreza amerikai Saab-megfelelője. Ezt az autót kizárólag az Egyesült Államokban kívánja értékesíteni a Saab. Szintén csak Észak-Amerikában lesz kapható a Saab 9-7X, mely valójában a Chevrolet Trailblazer átformálva.

Az autó hivatalos premierjére 2004 áprilisában kerül sor, a New York-i Autószalonon. A forgalmazás csak egy évvel később, 2005 elején kezdődhet meg.

Az teljesen kizárt, hogy a Saab 9-7X megpróbálna Európába is betörni. Egy kisebb terepjáró bevezetése azonban elég valószínűnek tűnik, ám csak két-három éves távlatban. Ezt az autót valószínűleg megelőzi majd a Saab 9-3 kombi, aminek bemutatására még 2004-ben sor kerülhet.