Immár két éve lehetőségünk van arra, hogy kötelező gépjármű-felelősségbiztosításunkat évről-évre új biztosítótársaságnál kössük meg. A társaságok minden évben módosítják áraikat, és mivel a tarifák kikalkulálásakor számos paramétert vesznek figyelembe, az új évre akár jelentős drágulásra is számíthatunk.

Általában 2004-re 5-7 százalékkal növelik áraikat a biztosítók. Több társaság azonban eltérő feltételekkel emel: a lakóhely vagy az életkor függvényében más-más díj adódhat minden társaságnál. 2004-ben új biztosítók is megjelennek a piacon, így például a Posta is kedvező feltételekkel indítja el biztosítási szolgáltatását.

Az újévtől érvényes díjak kiszámításában nyújt segítséget az [origo] és a Netrisk közös szolgáltatása, mellyel könnyedén megkereshető a legolcsóbb biztosító. A díj-kalkulátor az [origo] – üzleti negyed rovatában található meg.

Tavaly mindösszesen a kötelező felelősségbiztosítással rendelkező autósok 3-5 százaléka váltott csak biztosítót. Idén várhatóan többen élnek ezzel a lehetőséggel. November 30-ig van lehetőség a régi szerződés felmondására, az új szerződést pedig december 31-ig kell megkötni.