Végkifejlet a rali vb-n
Végkifejlet a rali vb-n

Végkifejlet a rali vb-n

Végkifejlet a rali vb-n
Sainz rutinjával győzheti le a fiatalabb pótákat, ami gyorsabbá teheti murván Loebnél
Tavaly megnyerte a brit futamot Petter Solberg, a  saras csúszós időben -ő jelenleg a legnagyobb esélyese a Vb címnek
Fotó megosztása:
Még el sem kezdödött a ralivilágbajnokság utolsó brit futama, már is igen izgalmas fejlemények történtek. Richard Burns korházba került és az orvosok nem engedélyezték neki, hogy rajthoz álljon hazája világbajnoki futamán. Mivel a Peugeot továbbra is versenyben van a konstruktőri világbajnoki címért, ezért azzonal behívták Freedy Loix-t. Ő azért került képbe, mert már szerződése van a csapattal a következő évre. Az FIA engedélyezte a nevezését a versenyre, így Harri Rovanpera és Marcus Grönholm mellett ő is harcaba száll a pontokért.

Burns távolmaradásával már csak Sebastien Loeb, Carlos Sainz és Petter Solberg nyerheti meg a bajnoki címet. Közülük talán Solbergnek van a legnagyobb esélye, hiszen tavaly is ő győzött és a Subarunak illetve a Pirellinek jobban fekszenek az angliai körülmények, mint a Citroennek és Michelinnek. Várhatóan sár és köd lesz a meghatározó a versenyen.

A pontverseny a két Citroenes pilóta vezeti 63 ponttal, de Solberg is csak egy ponttal van lemaradva tőlük.

Colin McRae és Tommi Makinen számára a brit rali lesz az utolsó verseny. A négyszeres világbajnok Makinen teljesen visszavonul a ralitól, McRae viszont kényszerűségből hagyja abba. Az új szabályoknak köszönhetően a 1995-ös világbajnok egyik csapatnál sem tudott elhelyezkedni. Tervei szerint azonban 2005-ben visszatérne, még az is elképzelhető, hogy privát csapattal.

A murvás verseny teljes távja 1553 kilométer lesz, amiből 376 kilométert kell versenytempóban teljesíteni. A verseny ma kezdődik a cardiffi raliarénában, ahol a versenyzők egy szinkronpályán szórakoztatják a nézőket. Ezt megismétlik pénteken és szombaton is a 2,45 kilométer hosszú pályán. Mindhárom esetben beleszámít az eredmény a versenybe. Pénteken hat, szombaton nyolc, míg vasárnap három szakasz várja a versenyzőket.
Minden bizonnyal nem fognak unatkozni a nézők sem, hiszen 134-en neveztek, amiből előreláthatólag 36 WRC lesz.

Pontverseny:
Pilóták:
1. Sebastien Loeb 63 pont
2. Carlos Sainz 63
3. Petter Solberg 62
4. Richard Burns 58
5. Markko Martin 49
6. Marcus Grönhom 46
7. Colin McRae 40

Csapatok:
1. Citroen 147 pont
2. Peugeot 142
3. Subaru 93
4. Ford 89
5. Skoda 21
6. Hyundai 12