A két német állami szervezet küldeményét az ivóvízellátás és az elektromos hálózat, valamint iskolák és kórházak helyreállítására fogják használni. Az EU-Bizottság közlekedési és energiaügyekért felelős alelnöke szeptember 4-én indította útjára Brüsszelből a szállítmányt, ami a 6000 kilométeres TRACECA-folyosón (Transport Corridor Europe Caucasus Asia) keresztül jut el Afganisztánba.

Az Európai Unió által támogatott Eórópa-Kaukázus-Ázsia közlekedési folyosó kiépítésével, az “Új Selyemút”-nak is hívott útvonallal a legrövidebb összeköttetés jön létre Ázsia és Európa között.

A Krone pótkocsival felszerelt 10 Mercedes-Benz Actros kamiont vezető európai haszonjármű-szaklapok újságírói és a DaimlerChrysler gyári pilótái vezetik a nagyjából egy hónapig tartó 6000 kilométeres úton.

Eleinte még jól kiépített autópályákon illetve utakon halad a konvoj, azonban a hegyi és sivatagi szakaszok, illetve a hőség miatt a későbbiekben már csak napi 250-350 kilométer megtétele lehetséges 10-12 óra alatt.

A DaimlerChrysler-konszern már több mint egy éve projektek egész sorát indította el Afganisztán segítésére, így már ma is jelentős segítséget nyújt, többek között szerelők képzésével és a fővárosban működő iskola- és sportközpont támogatásával.