Az ezredfordulón jelentette be a Renault, hogy 2004-2005 környékén piacra fog dobni egy új kisautót. Az olcsó népautónak szánt kisautóval főként a kelet-európai autóvásárlókat akarta a francia gyártó célba venni.

A népautó-projekt megvalósításába a Renault a Daciával közösen vág bele. A román autógyártóban a Renault-nak jelentős tulajdonosi részesedése van. Az egyelőre Dacia X90 néven futó koncepciót három országban fogják 2004 év végétől gyártani, Románián kívül Oroszországban és egy harmadik, egyelőre ismeretlen helyszínen.

Az X90-es Dacia legfontosabb tulajdonsága, hogy alapára 5000 eurónál, azaz 1,3 millió forintnál nem lesz több. Ezért a pénzért komoly felszereltségre ne számítsunk, légzsákot vagy szervokormányt az alapverzióba nem szerelnek. A komolyabb változatokba viszont lehet majd rendelni akár légkondicionálót is.

Valószínűleg csak Romániában lesz ennyire olcsó az autó, ahol várhatóan 1,0 literes benzinmotorral is kapható lesz az X90-es. Európa többi országában valószínűleg a 75 lóerős 1,4-es motor lesz az alap, így valamivel már többe kerülhet az autó. Később a Renault 1,5 literes dCi dízelmotorját is megkaphatja majd a Dacia.

Az X90-es név a lépcsőshátú Daciát jelöli, ám a későbbiek folyamán teljes családdá kívánják bővíteni a sorozatot. A család-barát négyajtós mellett tervezik egy olcsó pickup és talán egy kombi piacra dobását is.

Könnyű előre megjósolni, hogy az új Dacia X90-es kedvező alapárával hazánkban is hamar sikeres lehet. Az autót idehaza a Renault fogja importálni, várhatóan a piacra dobást követően szinte azonnal. A start ideje 2004 év vége, 2005 év eleje lehet. Információink szerint a Renault hazai importőre már megkezdte a készülődést az új márka hazai bevezetésére.

Kép: AutóMAGAZIN