A Vöröskereszt magyarországi irodája által szeptember 13-án – az Elsősegélynyújtás Világnapján – útjára indított közlekedésbiztonsági programot az Európai Bizottság támogatja, melynek legfőbb célja, hogy 2010-re a felére csökkentse a közlekedési balesetekben elhunytak számát.

Idén a 6 és 10 év közötti gyermekeket célozza meg a Közlekedésbiztonsági Kampány. A Magyar Vöröskereszt a program megvalósításába – a Magyar Vöröskereszt Bázisiskolai hálózatára támaszkodva – bevonja a tíz évnél idősebb diákokat is.

Önkéntes vöröskeresztes diákok készítik fel a kisiskolásokat arra, hogy tudatosan törekedjenek a biztonságos közlekedésre, ismerjék fel és kerüljék el a veszélyes helyzeteket. A kampány során a szülők feladata, hogy térképezzék fel az iskola és az otthon közötti útvonalon azokat a helyeket, melyek közlekedési szempontból veszélyesnek számítanak.

A kampány részeként szóróanyagokat és tájékoztató anyagokat – ingyenes képeslapokat, színező füzeteket, matricákat valamint órarendeket – osztanak szét. A Vöröskereszt Európai Irodája rajzfilmet is készíttetett, amelyet kazettám eljuttatnak az iskoláknak, valamint az országos televíziók is sugározzák majd.