Sokáig elképzelhetetlennek tűnt, hogy 12 henger alatt motort szereljenek egy Jaguarba. Aztán a modern idők és a változó vevői igények a patinás brit márkát is rákényszeríttették, hogy igazodjanak az új elvárásokhoz. Ezért jelent meg középkategóriás Jaguar csak elsőkerék-hajtással, és ezért vezették be a dízelmotort is a kínálatba.

Minden létező technikai trükköt bevetettek, hogy a kétliteres motor kellemetlen dízeles tulajdonságait leplezni tudják. A motor alapját a Ford 136 lóerős dízelmotorja adja, ám az új elektronika és az átdolgozott hengerfej teljesen más viselkedést kölcsönöz a dízelnek. Csendesebb és kulturáltabb az erőforrás munkája, ám teljesítménye valamivel kisebb, 130 lóerő. A közös nyomócsöves dízel maximálisan 330 Nm-es nyomatékot termel, de egy rövid ideig, például hirtelen előzéskor 350 Nm-re is felmehet a maximum.

Az X-Type 2.0D átlagfogyasztása 5,9 liter/100 km, ami a 9,9 másodperces 100-as sprintidő és a 201 km/órás végsebesség tükrében igen kedvező.

A magyarországi importőrnek sikerült kedvező árat kiharcolnia az első dízel Jaguarnak, így az X-Type 2.0D a kétliteres benzinesnél is olcsóbb lesz. 9.690.000 forintba kerül az autó, ami már természetesen az alapváltozat esetén is gazdagon felszerelt. Motorok mozgatják az ablakokat, a központi zár távirányítós, automatikusan kevert a légkondicionáló levegője és hat légzsák vigyáz az utasok biztonságára. Komfort futómű és 16 colos könnyűfém felni felel a kényelmes rugózásról, a hifi CD-s.

Mivel a dízel X-Type 300 ezer forinttal olcsóbb, mint az azonos felszereltségű 2.0 V6-os benzines verzió, az importőr tervei szerint az eladások tetemes részét adja majd az új dízel. Ez a jövő évben nagyjából 40 autót jelenthet.

Természetesen a Jaguar többi modelljei is élvezheti majd a dízel-áldást a következő években. Az X-Type után az S-Type kap majd dízelmotort. Ez a motor is a Ford és a PSA (Peugeot-Citroën) közös munkájaként fog elkészülni. A 2,7 literes dízel paraméterei 207 lóerő és 440 Nm-es maximális nyomaték. Ehhez a motorhoz is benzineseket megszégyenítő járási kultúrát és csendes üzemet ígér a Jaguar.