A Mitsubishi az ezredfordulón hirdette ki megújulási programját, melyet azóta szép folyamatosan végig is követ. A piacra kerülő szériautók mellett rendre minden egyes autószalonon tanulmányautóval is előállnak, melyekkel a jövő Mitsubishi személyautóit igyekeznek bemutatni.

A CZ2 és CZ3 után most ismét egy fura nevű autóról rántják le a leplet a szeptemberi Frankfurti Autószalonon, mely a korábbi modelleknél valamivel kisebb lesz. A Mitsubishi i ultramodern formával és fejlett technikai belbeccsel tűnik ki. Benzinmotorja 1,0 literes, és a takarékos üzemmód érdekében start/stop üzemmel van felszerelve. Ennek lényege, hogy bizonyos állási idő után a motor automatikusan leáll, és amint a vezető a gázra lép, önmagától újra beindul.

Nem túl valószínű, hogy az i-ból a közeljövőben szériaautó válik, viszont nagyon is elképzelhető, hogy az autókiállításon már a CZ2 végleges formáját láthatjuk majd, mely következő Mitsubishi Colt lesz. Az autó gyakorlatilag megegyezik a smart forfour-ral és motorpalettájuk is részben közös.