Hivatalosan is átadták az átépített Hungaroringet 1

Hivatalosan is átadták az átépített Hungaroringet

Palik László társaságában Gyurcsány Ferenc gyermek-, ifjúsági és sportminiszter hivatalosan átadta a március óta átalakulásban lévő mogyoródi versenypályát. Mikor 1986-ban elkészült a Hungaroring, elsősorban a biztonságos pályakialakítást vették figyelembe, ezért a ring lassú tempót követelt a versenyzőktől és kevés esély adódott az előzésekre.

A F1-es versenyautók menettulajdonságainak változása, illetve a reformok bevezetése után, a FIA javaslatot tett a Hungaroring módosítására. Most elsődleges szempontként egy gyorsabb, izgalmasabb pálya kialakítását tűzték ki célul.

Két helyen került átalakításra a pálya, az egyik a célegyenes vége, a másik pedig a pálya másik végében található 12-es kanyar.

A célegyenes eddig nem volt elég hosszú ahhoz, hogy az előzéshez szükséges sebességkülönbségek érvényre jussanak, és a kijárati kanyar nagy íve miatt a versenyzők nem voltak erőteljes fékezésre kényszerítve.

Ezért szűkebbre vették a kijárati kanyart és meghosszabbították a célegyenest 202 méterrel, amivel megkönnyítették a versenyzők számára az előzést. Ezen átalakítások miatt az építők áthelyezték a régi főbejáratot.

A 12-es kanyar módosítása a régi kanyar áthelyezésével járt mintegy 170 méterrel délebbre. Ezzel lényegesen hosszabb lett a kanyart megelőző egyenes, és a kanyar nagyobb törést és kisebb ívet kapott.

Az új pálya hossza a 3971,8-ről 4381,14 méterre növekedett. Habár néhol még javában folyik az építkezés a pálya mellett, az Gyorsasági Országos Bajnokság következő fordulója már az új Hungaroringen lesz július 25. és 27. között.