Következik a Veszprém Rali 1

Következik a Veszprém Rali

Július 11-13. között rendezik a magyar ralibajnokság ötödik futamát, a X. Veszprém Rallye-t. Mind az első, mind a másodosztály rajthoz áll a versenyen. Korábban a Veszprém Rali rendkívül kemény murvás versenynek számított, sok versenyző vérzett el a lőtéri gyorsokon. Később a versenyzők nyomására megváltozott a helyzet, hasonlóan más futamokhoz itt is két fajta talajon versenyeztek a pilóták. Szombaton aszfalton, majd vasárnap jöttek a murvás szakaszok. Ez azonban idén ismét változik, visszatértek ugyanis az eredeti koncepcióhoz a rendezők. A pályák több mint kilencven százaléka murván halad.

Tizenkét gyorsasági és a prológ vár az első osztály mezőnyére, míg a másodosztály hat gyorsaságit teljesít majd. Az első osztály összesen 382 kilométert autózik, amelyből 141 kilométer a gyorsasági szakaszok hossza. Ehhez jön még hozzá a péntek esti prológ a maga két kilométerével. Korábban is rendeztek már Veszprémben különleges szinkronprológot. Három évig a nyírádi ralikrossz pálya adott otthont neki, ahol a versenyzők párosával küzdöttek egymás ellen, ám idén egy még különlegesebb helyszínen rendezik a prológot.

Királyszentistván ad otthont az új futamnak, ahol egy valódi, híddal ellátott szinkronpályát alakítottak ki a rendezők. A pálya két gyűrűje közül a belső, az egyszerűbb nyomvonalú aszfaltos, míg a külső a murvás rész. Több nehéz illetve a nézők számára látványos pontot építettek a pályába. A belépődíj 2000 forint.

Azoknak lehet jó hír, akik nem tudnak eljönni, hogy 8 kamera fogja rögzíteni az eseményt. Hat kamera fix pontról pásztázza a pályát, egy kamera folyamatosan mozgásban lesz, míg a nyolcadik a pálya fölül egy helikopterből készít majd minden bizonnyal látványos képeket. Az ebből készült műsort a Viasat3-on lehet, majd megnézni.

Összesen 83-an neveztek az első osztályú futamra, míg a másodosztályban 49-en állnak rajthoz. Izgalmas verseny várható, hiszen hét WRC lesz ott a rajtnál, közöttük a korábbi abszolút magyar bajnok, Kiss Ferenc is. Nem lesz azonban ott a rajtnál Asschenbrenner György (Asi), őt ugyanis egy érdekes döntés alapján eltiltották a versenytől.

A Veszprém Rali programja:

Július 11. péntek

17:00 prológ

Július 12. szombat

1. gyors Kislőtér 9:58 murva
2. gyors Öskü – téglagyár 10:57 murva
3. gyors Királyszentistván 11:35 aszfalt
4. gyors Kislőtér 13:03 murva
5. gyors Öskü – téglagyár 14:01 murva
6. gyors Királyszentistván 14:39 aszfalt

Július 13. vasárnap

7. gyors Sólyi erdő 8:55 murva
8. gyors Királyszentistván 9:23 murva
9. gyors Kislőtér 10:26 murva
10. gyors Sólyi erdő 11:56 murva
11. gyors Királyszentistván 12:24 murva
12. gyors Kislőtér 13:27 murva