Eredményes a fokozott közúti ellenőrzés 1

Eredményes a fokozott közúti ellenőrzés

A nyári időszak mindig más fajta hozzáállást kíván a rendőrségtől, mivel számtalan plusz probléma vár megoldásra. Főként a hétvégék kívánnak több odafigyelést, mert ilyenkor történik a legtöbb balesetek.

Nő a halálos kimenetelű balesetek száma, több az ittas vezető és nőnek a külföldi turisták sérelmére elkövetett trükkös lopások.

Ezen problémák enyhítése és orvosolására fokozott rendőri intézkedéseket tart a rendőrség a nyári időszakban. A fő célok közé tartozik a durva szabálysértők kiiktatása a forgalomból, valamint az autópályák, autóutak teljes körű ellenőrzése, valamint a már említett lopások számának visszaszorítása.

Az ellenőrzések végrehajtásában több mint 20 ezer hivatalos személy, közel 8 ezer rendőrautó, 1015 rendőrmotor és 896 sebességellenőrző berendezés vesz részt. Speciális esetekben helikopter is rendelkezésre áll.

A június 20-óta eltelt időszakban közel 33 600 magyart, 4500 külföldit és 84 gyalogost bírságoltak meg.

Közlekedési szabálysértés elkövetése miatt majdnem 12 000 személyt jelentettek fel. Ezek között kiemelt helyen szerepelnek a gyorshajtás (6500), az ittas vezetés (700) és az engedély nélküli vezetés miatt történt szabálysértések.

Az akció kezdete óta a 2002-es év azonos időszakához hasonlítva már rendelkezésre áll néhány adat. Ezek szerint 12,7 százalékkal csökkent a halálos balesetek és 29,1 százalékkal a balesetben elhunytak száma. 5,8 százalékkal volt kevesebb a súlyos sérülések száma, míg a könnyűeké 3,3 százalékkal emelkedett. Az összbalesetek száma 1 százalékkal csökkent.

A fokozott ellenőrzések tovább folytatódnak a nyár folyamán és remélhetőleg hosszabb távon még kedvezőbb statisztikákról számolhatunk majd be.