Japánban Axela, Európában és a világ más részein Mazda3 néven mutatkozik be a piacon az az autótípus, amelynek gyártása ma kezdődött. Rövid időn belül a Mazda3 a japán márka negyedik vadonatúj autója, a Mazda6-ost, a Mazda2-t és az RX-8 sportautót követően.

Sportossága ellenére a Mazda3 kategóriájának legnagyobb autója lesz. A külső méretei nagyon sokat nőnek a modellváltással. Hossza 17, szélessége 5, magassága 5,5 centiméterrel haladja majd meg a kifutó 323-as Mazdáét. 264 centis tengelytávja és 442 centiméteres hossza is kilóg az alsó középkategóriából.

A Mazda3 és a Ford Focus C-Max vezeti be a Ford új alsó középkategóriás padlólemezét, amelyre a következő Focus is épül. A szériaautó megőrizte az idén Genfben kiállított Mazda MX Sportif tanulmány vonzó formáját.

Hazánkban október vége felé kezdődik a Mazda3 forgalmazása. Az importőr az októberi Budapesti Autószalonon mutatja be az autót. Árairól annyit tudni, hogy nem az árversenyben élen álló francia típusokéhoz áll majd közel, inkább a Toyota Corolla és a Honda Civic volt mértékadó az árak kialakításakor.