A Vespa gyakorlatilag olyan a robogók között, mint a Harley-Davidson a nagymotorok világában. Többe kerül a konkurenseknél, de műszakilag és használhatóságban nem tud többet náluk. Stílusa viszont egyedi és ezért mindig is a vágy tárgya marad.

A Vespa az az eredeti és utánozhatatlan robogótípus, amely nélkül elképzelhetetlen egy olasz város utcaképe. 1946-ban jelent meg az első Vespa, amelyet még a Lancia kereskedőhálózatán keresztül értékesítettek. A Vespák Rómát hódították meg először, majd a többi olasz metropoliszban is egyre többen döntöttek úgy, hogy átülnek erre a nagyon fürge városi járműre.

Azóta 138 különböző modell követette az elsőt, amelynek neve magyarul darazsat jelent. A legutóbb piacra dobott Granturismo kétféle motorral kapható. A kisebb 125, az erősebb 200 köbcentis. A motorok négyüteműek, vízhűtésesek és négyszelepesek. A teljesítményük 15 illetve 20 lóerő.

A 200 köbcentis Vespa a komótos elindulást követően nagyon jól gyorsul. Kilométerórája 160-ig skálázott, ami nyilván túlzás, de sejtet valamit a robogó képességeiből. A Granturismóval mégis sokkal nyugodtabb stílusban motorozik az ember, mint a kihegyezett, 50 köbcentis japán robogókkal. A nagy lökettérfogatú motorral minden hajszoltság nélkül lendül mozgásba a kétkerekű és magasabb tömege is kiegyensúlyozottabb robogózást tesz lehetővé.

Bár a Vespák pléhborítást kapnak, ami nagyobb védelmet nyújt a műanyag idomoknál, a robogózókra főként az autósok vigyázhatnának. Nagyjából úgy, ahogy a kerékpárosokra is kellene. Egyedi vonás a Vespákban, hogy karosszériájuk önhordó, míg a scooterek általában csővázasak és műanyag elemekkel burkoltak.

Kategóriájából a Vespa nagy tárolókapacitásával is kiemelkedik neve, ára és stílusa mellett. Messze nem általános a robogók között, hogy az ülés alatti tárolóhelyre két bukósisak is befér. Hazánkba változattól függően egymillió forint körül mozog a Vespák ára.

A Vespa a Piaggio terméke, amely cég háromkerekű és négykerekű városi szállítójárműveket is gyárt. Ezenkívül a Gilera és a Derby motorok is a Piaggiohoz tartoznak.