Elektronikai ipari és fémfeldolgozó munkások sztrájkolnak Németország több keleti tartományában. Az óriási súlyú IG Metall szakszervezet a 35 órás munkahét bevezetése érdekében szólította sztrájkba tagjait.

A munkabeszüntetés miatt a BMW leállította a hármas sorozat gyártását Münchenben és Regensburgban. A bajor márka azért kényszerült leállítani a termelést, mert a váltókat beszállító ZF-nél a munkások nem veszik fel a munkát. A B&D Forecast szerint a BMW-nek napi 38 millió eurós (9,9 milliárd forint) forgalomkiesést jelent a gyártás szüneteltetése.

A negyedik hete folyó sztrájkok folytatásával az IG Metall el akarja érni, hogy a munkaadók képviselői üljenek vissza a tárgyalóasztalhoz, hogy a szakszervezet kikényszeríthesse a 35 órás munkahét bevezetését a Német Szövetségi Köztársaság keleti tartományaiban.

A munkabeszüntetés a Volkswagent is sújtja. A VW-nek a wolfsburgi Golf- és Lupo-gyártást kell szüneteltetnie, ha rövid időn belül nem születik megegyezés a szakszervezetekkel.

Egy BMW vezető szerint az IG Metall ezzel a lépésével “kinyitotta Pandora szelencéjét”. (Pandora szelencéjét tilos volt kinyitni, de a tilalmat megszegték, és pusztító betegségek serege zúdult az emberiségre). Szakértők szerint az IG Metall vezetése igen felelőtlenül viselkedik a 35 órás munkahetet követelve. A BMW várhatóan csökkenteni fogja a leendő egyes sorozathoz épülő lipcsei gyár helyi beszállítói hátterét.

Hozzáértők szerint a beszállítóipar kelet-németországi kapacitását részben kelet-közép-európai országok vehetik át a sztrájkveszély miatt. Ebből akár hazánk is profitálhat.

A rövid ideje tartó leállás nem okozhat gondot a magyar piac ellátásában.