Presztízsautók versenye: elkészült olvasóink rangsora 1

Presztízsautók versenye: elkészült olvasóink rangsora

Nem egészen három hét után lezártuk a presztízsmárkák rangsoráról kiírt szavazást. Olvasóinktól arra a kérdésre kerestük a választ, hogy “Ön szerint melyik autómárkának a legmagasabb a presztízse az alábbiak közül?”.

Összesen 3066 szavazat érkezett. Olvasóink nagy lendülettel vetették bele magukat a szavazásba. Naponta átlagosan 150-160 új vokssal gyarapodott a szavazatok száma, amit szeretnénk külön megköszönni Olvasóinknak.

Két márka azonnal elhúzott a mezőnytől. Az egyik a Mercedes-Benz, a másik pedig a Jaguar volt. Az erőviszonyok az első három között korán kirajzolódtak és nem is igazán változtak. A brit és a német presztízsmárka mögött a BMW következett, amelynek harmadik helye nem forgott veszélyben.

Negyedik helyezettként a Lexus kristályosodott ki az első néhány napot követően. Az európai konkurenseknél kevésbé ismert japán márka igen jó helyezését mi nem kis részben az IS sportlimuzinnak tulajdonítjuk, amely igen népszerű az autórajongók körében.

Két márka végig fej fej mellett haladt a napok múlásával. Az Audi és a Volvo több alkalommal helyet cserélt egymással. A Volvóra és az Audira leadott szavazatok száma a felmérés végén is szinte hajszálra megegyezett. Záráskor az Audi és a Volvo mellett 230, illetve 232 szavazatot találtunk. A hazai értékesítési adatok alapján a legnagyobb piaci sikert elérő autógyártók között így döntetlen az eredmény.

Bár 129 szavazattal most nem sikerült a legjobbak közé bekerülnie, a Saabnak megkérdőjelezhetetlen rajongótábora és ritkaságából is eredő varázsa van.

Sokan nem gondolnak két patinás márkára, amikor a magas presztízsű autógyártókat kell számba venni. A vezess.hu felméréséből azonban sem a Lancia, sem a Rover nem maradhatott ki. Olvasóink közül 38-an adták szavazatukat a Lancia-ra és kerek 50-en a Roverre.

A szavazás állását mindennap kíváncsian figyeltük, az eredményeket pedig napról napra archiváltuk. A márkák közötti sorrendben nem volt nagy átrendeződés. Az aktuális állás lementésekor általában azt tapasztaltuk, hogy a szavazatok száma nő ugyan, de a köztes rangsor nem módosul.

Közvélemény-kutatásunk nem tekinthető reprezentatívnak, már csak azért sem, mert hazánkban a világhálóhoz való hozzáférés korlátozott. A közvélemény-kutatásokban megjelölt 1200-1500 válaszadás helyett Olvasóinktól 3066 szavazat érkezett a legmagasabb presztízsű márkát firtató kérdésünkre. Ez a szavazattömeg azonban érdekes információkkal szolgál.

A következő hetekben arról szeretnénk megtudni a vezess.hu felhasználóinak véleményét, hogy melyik autógyártó készíti az igazi álomautókat.