Abbamarad a Renault Avantime gyártása. A formabontó, koncepciójában rendkívül eredeti autó kudarcot vallott piaci szereplésével. Az Avantime a Matra-nál készült, ahol az első három Espace generáció is. Az Avantime a korábbi Espace padlólemezét és hajtásláncát vette át.

A Matra a várakozásoktól jóval elmaradó érdeklődés miatt bejelentette, hogy leállítja autógyártó tevékenységét. A diplomatikus megfogalmazású közlemény értelme az, hogy nem lesz több új Avantime.

A különleges kupé-egyterű kifejlesztése óriási költséggel járt. Az autó sorozatgyártása jókora csúszással kezdődött meg. Ennek egyik oka az volt, hogy tökéletesítésre szorultak az 55 kilós ajtókat mozgató, kétcsuklós zsanérok. Brilliáns ötlettel a 140 centis ajtók dupla zsanéron előbb eltávolodnak a karosszériától, és aztán nyílnak ki. Akiknek tetszik, varázslatos és zseniális autónak tartják az Avantime-ot, de az értékesítési statisztikák szerint túl kevés rajongót talált az autó.

Az Avantime a Renault emblematikus modellje, a márkáról alkotandó új képzet és egy új formavilág megtestesítője. Pályafutása fájdalmasan rövid volt, de küldetését teljesítette. Kiemelte a Renault-t az arctalan tömeggyártók közül és nagyon sokat hozzátett a Renault merész, formabontó, fiatalos irányba elindult imázsához. Adieu, Avantime!