Magyar siker a motokrossz EB-n 1

Magyar siker a motokrossz EB-n

A motokrossz világbajnokság rendszerének átalakítása miatt számos fiatal versenyző kiszorult a világbajnoki sorozatból, ezért a Nemzetközi Motorkerékpáros Unió idén először a junioroknak is szervez Európa-bajnokságot a 125 köbcentis géposztályban. A piliscsévi futamokra összesen 67 versenyző nevezett a 14-19 éves korosztályból. Olaszországból is érkezett két induló, pedig ott a nemzeti bajnokság is nagyon magas, az EB-t megközelítő színvonalú.

A szombati szabadedzések és az időmérés után a versenynap reggelén bemelegítő edzés, majd rajtpróba következett a 125 köbcentis motorokkal. Május 5-én két EB-futamot rendeztek, a döntők 30 percig plusz két körig tartottak.

A piliscsévi krosszpálya két kilométeres. A pálya sajátossága, hogy természetes dombokra épült, a versenyzőknek végig hegynek fel, majd dombról le kell száguldaniuk. A pálya szintkülönbsége hatvan méter. Első ránézésre minden emelkedő siratófalnak tűnik, de csak a legnehezebben megmászhatót nevezik siratófalnak. Ezen a szakaszon a második futam elején többen is elakadtak, ami óriási időveszteséggel járt. A szinte függőleges falon csak lendületből lehet feljutni, ezért akinek ez nem ment elsőre, annak vissza kellett gurulnia a domb aljára és onnan újra megpróbálni.

Hat magyar versenyző nevezett a piliscsévi EB-futamra, de ifjabb Borka János sérülés miatt végül nem tudott rajthoz állni.

Bár többször is rázendített az eső, sok százan eljöttek megnézni a versenyt. A hazai közönség sokat várt a magyar indulóktól, amit az edzések és a döntők is igazoltak.

Az első futam időmérésén Lécz Gergely a legjobb magyarként a 16-ik időt motorozta. A versenyen nem ő, hanem Déczi Balázs érte el a magyar juniorok közül a legjobb eredményt és hatodik lett. Az első döntőt a szlovén Jaka Moze (e: Jáká Móze) nyerte a cseh Josef Kulhavy (e: Jozef Kulhávi) előtt.

A második EB-futamot Czuni László várhatta a magyarok között a legjobb helyről, aki az edzésen a 12-ik időt jegyezte. A második EB-döntő futamon messze várakozásaink felett szerepelt Czuni László, akinek édesapja is híres motokrossz versenyző volt. Czuni második lett az első futamot is megnyerő szlovén versenyző mögött. Jól jött el a rajttól, elkerülte a tömeges bukásokat az első kanyarban vagy a siratófalnál az első körben, és végig nagyon gyors volt. A második döntőben Josef Kulhavy (e: Jozef Kulhávi) végzett a harmadik helyen.

A pálya a versenyzők véleménye szerint igen jó állapotban volt, ezért is fordulhatott elő, hogy a 125 köbcentis gépekkel a 250-es krosszmotorokat megközelítő időt értek el a legjobb juniorok.