Toyota DMT - Kettő az egyben
Toyota DMT - Kettő az egyben

Toyota DMT – Kettő az egyben

Toyota DMT – Kettő az egyben

Toyota DMT - Kettő az egyben
Bőséges fényt kap a beépített lámpáktól a hátsó rész, így akár irodának is berendezhető
A kódkártyát helyére illesztve életre kel a különleges műszerfal
Akár ilyen lakószobává is átalakítható a Dual Mode Traveller hátulja
Magasra építették az utasfülkét a DMT-ben a jobb kilátás érdekében
Fotó megosztása:
Dual Mode Traveller (DMT) nevű koncepcióautóját a Tokiói Autószalonon mutatta be a Toyota. A kisbusz felépítésű DMT a Toyota Previa egyterű padlólemezére épül. Az autó neve a kétirányú, azaz menet közbeni illetve álló helybeni felhasználhatóságára utal.

Haladás közben természetesen ugyanúgy viselkedik a DMT mint bármely hagyományos autó, persze egy-két újdonsággal megspékelve. Ilyen a távolságfigyelő automatika, amely nem engedi, hogy túl közel kerüljön az autó az előtte haladóhoz, ami jól jöhet autópályán és parkoláskor is. Tolatáskor a tetőn elhelyezett érzékelők pásztázzák a területet. E mellet a kis kamerával adott képet a műszerfalon elhelyezett kijelzőn a vezető is láthatja. Igen magasra építették a kétszemélyes utasfülkét, amelyből nagyon jól ki lehet látni. Szinte teljes egészében nyitható a tető első része, amelyet több kisebb üveglapból álló napfénytető borít.

Álló helyzetben az autó hátsó része kapja a hangsúlyosabb feladatot. Ezt a részt nem áruszállításra találták ki, hanem a szabadidő eltöltésére, de alkalmassá tehető irodának is.

Különleges kialakítású az autó műszerfala. Amikor áll a Toyota DMT, csak egy fénylő fekete lemez látható az első szélvédő tövében. A gyújtást ráadva életre kel a digitális kijelzőkből álló hatalmas egység. Az autót ugyanúgy lehet elindítani, mint a az új Renault Lagunákat, tehát a kódkártya behelyezése után egyetlen gombnyomás, és életre kel a DMT.

Középre kerültek a műszerfal hagyományos elemei, a digitális fordulatszámmérő és a kilométeróra. Középen egy kis, asztalszerű részen találhatók a légkondicionáló és a képernyők kezelőszervei. Az “asztalt” egyszerűen le lehet billenteni a műszerfal alá, így teljesen átjárhatóvá válik az elülső rész. Ha felhajtjuk az ülések karfáit, akkor szabaddá válik az út a hátsó részbe. Ide bejuthatunk az oldalsó toló- vagy a hátsó dupla ajtón át is. A megfelelő fénymennyiségre nagy hangsúlyt fektettek a Toyotánál, ezért a méretes üvegfelületek mellet számos lámpával is ellátták a DMT hátsó részét.