Steiner László vezérigazgató a Rába Rt. sajtótájékoztatóján beszámolt a Rába kétmilliárdos átalakítási és költségcsökkentõ programjáról. A kiadások csökkentéseként a kisebb anyag- és energiafelhasználás elérése a cél. Ezek mellett a logisztika fejlesztésével és technológiaváltással, valamint a létszám leépítéssel az idén mintegy 1,5 milliárd, jövõre pedig már több mint 2 milliárd forint megtakarítást ér el a Rába.
A cég fő tevékenységi köre a futómű- és az alkatrészgyártás marad. Emellett a speciális és katonai járművek gyártásának és értékesítésének növelése is stratégiai szerepet kap. Megszünteti a Rába a veszteséges autóbuszgyártást és eladásra kínálja a motorüzletágat is. A dolgozókat érintő legfontosabb döntés, hogy elbocsátanak közel 800 alkalmazottat. A Financial Times egy cikke szerint még ennél is több, 1400 embernek mondanak fel.

A drasztikus költségcsökkentési program részeként a győri cég eladja kihasználatlan ingatlanjait. Ezzel nem csak az pénzhez jut, hanem csökkenek a szállítási költségek is. A tervek szerint az eladások után nyolcról négyre csökken a telephelyek száma.

A Rába Rt. 2001 elsõ félévében 29, 3 milliárd forintos nettó árbevételt ért el, üzemi eredménye 656 millió forint lett, míg az adózott eredmény 46 millió forint volt. A költségcsökkentés már érezteti jótékony hatását, ugyanis az alkatrészüzlet az első negyedévben még veszteséges volt, ám a második negyedévben már pozitív eredményt könyvelhetett el.