Renault 8 és 12 Gordini Magyarországon
Renault 8 és 12 Gordini Magyarországon

Renault 8 és 12 Gordini Magyarországon

Renault 8 és 12 Gordini Magyarországon

Renault 8 és 12 Gordini Magyarországon
Nézd apu, Dacia versenyautó! - vágják rá a fiatalabbak, miközben az idősebbek elismerően csettintenek a Renault 12 Gordini láttán
A Renault 8-asban az autó hátuljába rejtették a motort
A versenyautók pénteken megtekinthetők a Danubius Thermal Hotel Margitsziget előtt
Fotó megosztása:
1967-ben kezdte meg a közös versenyzést a Ferjáncz-Zsembery kettős egy Renault 8 Gordinivel, és később Renault 12 Gordinivel, valamint Renault Alpine-nel folytatták. A Gordini név André Gordinitől származik, aki a francia autógyártó házi tuningolója volt, úgy mint most az Alpina a BMW-nek vagy az AMG a Mercedesnek.

Hazai ralisikereiken kívül nemzetközi porondon is számtalan győzelmet ért el a Ferjáncz-Zsembery páros. Több Európa-bajnoki futamon futottak elsőként a célba, legnagyobb sikerük pedig egy európa-bajnoki 5. hely megszerzése volt. Az európa-bajnoki futamgyőzelmek azért számítottak különösen becsesnek, mivel akkoriban még nem létezett Rali Világbajnokság, így a legmagasabb megszerezhető cím a rali EB futamgyőzelem lehetett.

A versenypáros korábbi menedzsere ma a Renault franciaországi múzeumának igazgatója, és az ő segítségével érkezett hazánkba a két Gordini. Mindkét autó gyönyörű állapotban és működőképesen, de egy kamion platóján futott be augusztus 8-án dél körül a budapesti Margitszigetre. Bár a versenygépek akár saját kerekeiken is teljesítették volna a hosszú utat, beindítani sajnos nem lehet őket.
Augusztus 10-én pénteken tekinthető meg a két Renault versenyautó a Danubius Thermal Hotel Margitsziget előtt.