Hamburgban egy 61 éves nyugdíjas sofőrt kétszer büntettek meg a rendőrök ittas vezetésért egy nap alatt. Először délelőtt tizenegy körül tűnt fel a részeg Golfos a járókelőknek egy benzinkútnál. A kihívott rendőrök előállították a sofőrt, akinél 1.9 ezrelékes értéket mutatott a szonda. A jogosítványát természetesen azonnal bevonták.

Még aznap, 11 órával később egy álló Mercedesnek ütközött a még mindig ittas úriember, ám nem állt meg, hanem mintha mi sem történt volna, tovább hajtott. A parkoló autó tulajdonosa, aki a közelből nézte végig az esetet, üldözőbe vette a cserbenhagyót, majd sikerült is megállítania. A helyszínre érkező rendőrök ismét ellenőrizték a Golf sofőrjének véralkohol szintjét és 2.2 ezrelékes értéket mértek. Amikor az intézkedő járőrök a vezetői engedélyét kérték, a szemtelen autós a jogosítványa másolatát nyújtotta át, majd elmondta, hogy a jogosítványát délelőtt kölcsönadta. Végül a felesége átadta az iratokat a rendőröknek, amelyben a jogosítvány-bevonás tényét rögzítették délelőtt.

Magyarországon az első hat hónapban 1149 alkalommal kellett ittas vezetés tényét rögzíteniük a rendőröknek, ami sajnos majd tíz százalékos emelkedést jelent a tavalyi évhez képest. És ez természetesen csak a feltárt esetek száma, a valóságban ennél jóval többen veszélyeztetik saját és embertársaik testi épségét az utakon.

Magyarországon a megengedett alkoholszint vezetés közben 0, azaz még minimális alkohol-fogyasztást sem tolerálnak a magyar szabályok. Eltérés van viszont az értékelés szempontjából, 0.8 ezrelék alatt szabálysértésnek minősül, míg felette már bűncselekmény az ittas vezetés.

A vezetői engedély bevonásával kapcsolatos problémákról és kérdésekről az [origo]-n olvashat részletesen.