Szafari Rali, első nap 1

Szafari Rali, első nap

Négy gyorsasági szakaszt rendeztek a 49. Kenya Rali első napján, összesen 351.76 kilométer hosszan kellet versenytempóban autózniuk a párosoknak.
A nagy múltú verseny még a világbajnokság más futamaihoz mérten is hosszú és nehéz gyorsaságikkal várja a mezőnyt. A murvás pályákon jelenleg több helyütt sár nehezíti a pilóták dolgát, emellett az úton fekvő kövek által okozott defektek is sok gondot okoznak.

1. gyorsasági szakasz: Oltepesi (117.46 km)

Nagy meglepetésre a Szafari Rali első szakaszát az Armin Schwarz-Manfred Heimer páros nyerte Skoda Octavia WRC-vel. A német kettős 55 perc 5 másodperc alatt teljesítette a majd 120 kilométeres távot. Őket Makinen és Mannisenmaki követte Mitsubishi Lancerrel, akik a hosszú táv ellenére mindössze négy másodperccel voltak lassabbak. Őket az is hátráltatta, hogy egy madár betörte a kocsijuk szélvédőjét. A harmadik helyet a futam egyik esélyese, Colin McRae és Nicky Grist szerezte meg Ford Focus WRC-vel. Hátrányuk 28 másodperc volt az első pilótával szemben. A Solberg-Mills (Subaru Impreza) kettős lett a negyedik, őket a Sainz-Moya páros (Ford Focus WRC) követte. Kiesett a versenyből a Subaru Impreza WRC-vel versenyző Richard Burns-Robert Reid páros. Az első szakasz felénél megsérült a versenyautó bal első futóműve, ezért fel kellett adniuk a versenyt.

2. gyorsasági: Kajiado (49,95 km)

A kenyai futam második szakaszának legnagyobb érdekessége, hogy a két Mitsubishivel versenyző páros azonos abszolút időt autózott. Mivel a Makinen-Mannisenmaki páros korábban teljesítette a távot, mint a Loix-Smeets kettős így papíron övék az első hely. “A gumik fantasztikusak, semmi problémánk nincs vele.”- mondta a négyszeres világbajnok finn Makinen. A harmadik időt a Colin McRae mente Ford Focus-szal, ő kilenc másodperccel voltk lassabb. “Nagyon sok meglepetést okozott a szakasz, helyenként saras, helyenként köves, emellett elsőként hajtani sem a legjobb, mert túl sok állat mászkál az utakon.”- nyilatkozta Ismét a negyedik helyet szerezte meg Petter Solberg az Impreza WRC-vel, aki 18 másodperccel hosszabb idő alatt teljesítette a távot.

3. gyorsasági: Orien (112.52km)

Carlos Sainz és navigátora, Louis Moya szerezte meg az abszolút időt. 48 perc 40 másodperc alatt hajtottak végig a szakaszon, ami 138 km/h-s átlagsebességet jelent. 17 másodperccel volt kevésbé gyors a spanyol párosnál a Tommi Makinen-Risto Mannisenmaki Mitsubishivel duó. A Peugeot 206 WRC-t hajtó Didier Auriol és Denis Giraudet autózta a harmadik helyet, egy másodperccel elmaradva az előttük végzőtől. Sainz csapattársai, Francois Delecour és Daniel Grataloup hozták a negyedik legjobb időt. A VB-összetettben holtversenyben vezető McRae nyolcadik lett a harmadik szakaszon. Ő 5 percet veszített egy a kormányszerkezetből kihulló csavar miatt, de sikerült célba érnie. McRae ugyanezen a gyorsaságin kicsúszott és bár vissza tudott térni a pályára, az eközben leégő kuplung a verseny feladására kényszerítette a következő szervizig vezető etapon.

4. gyorsasági: Maili Tisa (71,83 km)

Carlos Sainz autózta a leggyorsabb időt az első nap utolsó szakaszán 35 perc 42 másodperccel. Makinen és Mannisenmaki lett a második Mitsubishi Lancerrel. A Burns kiesésével a Subaru első számú pilótájává előlépett Petter Solberg jegyezte az abszolút harmadik időt, hátránya 57 másodperc volt Sainz-ékkal szemben. A Rovanpera-Pietilainen kettős teljesítette negyedikként a távot Peugeot 206 WRC-vel ez biztosítja számukra az összetettben a harmadik helyet.

Az összetett verseny eredménye az első nap után:

1.Makinen-Mannisenmaki (Mitsubishi Lancer) 2ó 44perc 34 mp
2.Sainz-Moya (Ford Focus WRC) +1perc 32 mp
3.Rovanpera-Pietilainen (Peugeot 206 WRC) +5perc 16mp
4.Solberg-Mills (Subaru Impreza WRC) +7perc 15 mp
5.Delecour-Grataloup (Ford Focus RS) +9perc 20mp