Szafari Rali 2001 1

Szafari Rali 2001

1953 óta rendeznek rali futamot az afrikai kontinensen, a Szafari Ralin mindig nagyon nehéz és izgalmas versenyt láthattak az érdeklődők. Az átlagnál jóval hosszabb gyorsasági szakaszok kissé a Párizs-Dakar jellegét kölcsönzik a futamnak. A Szafari Ralin előreláthatólag a hatalmas meleg és a vízátfolyások okozzák majd a legtöbb problémát a csapatoknak. Kissé módosított autók jelennek meg a futamon. Az autók tetejéig vezetik ki a légszűrőház szívócsövét, így mélyebb vízen áthajtva nem kerülhet víz a szívórendszerbe. Az autó elejére szerelt rács és ütköző is nagy segítséget jelenthet, emlékezzünk csak arra, amikor Juha Kankkunen jóval 120 km/óra feletti tempóval hajtott az úton áthaladó tehenek közé.

A három nap alatt összesen 2956.85 kilométert kell a párosoknak teljesíteni, ebből versenytempóban 13 szakaszt, 1128.85 km-t fognak megtenni. Az első, pénteki napon négy igen hosszú speciálszakasz vár a versenyzőkre összesen 351.75 kilométer hosszan. Huszonegyedikén őt gyorsaságit teljesítenek a csapatok 425.33 kilométer hosszan. Az utolsó versenynapon még négy szakaszt kell megtenniük a pilótáknak és navigátoraiknak, mintegy 351 kilométert autózva.

Nagy reményekkel vág neki a versenynek a Ford csapata. Jelenleg ők vezetik a konstruktőrvilágbajnokság összesített pontversenyét, amit annak is köszönhetnek, hogy a Colin McRae-Nicky Grist páros az előző három futamot megnyerte.

Az előző évben a Subaruk diadalmaskodtak Kenyában, első lett Richard Burns, őt akkori csapattársa, az azóta visszavonult Juha Kankkunen követte, a dobogó harmadik fokára a Seat Cordoba WRC-vel versenyző Didier Auriol állhatott föl.

Az afrikai futamra a csapatok a következő összeállításban neveztek:

Peugeot:
Grönholm-Rautiainen Peugeot 206 WRC
Auriol-Giraudet Peugeot 206 WRC
Rovanpera-Pietilainen Peugeot 206 WRC

Ford:
Sainz-Moya Ford Focus WRC
McRae-Grist Ford Focus WRC
Delecour-Grataloup Ford Focus WRC

Subaru:
Burns-Reid Subaru Impreza WRC
Solberg-Mills Subaru Impreza WRC
Arai-MacNeal Subaru Impreza WRC

Mitsubishi:
Makinen-Mannisenmaki Mitsubishi Lancer
Loix-Smeets Mitsubishi Carisma Gt

Skoda:
Schwarz-Heimer Skoda Octavia WRC
Thiry-Prevot Skoda Octavia WRC

A világbajnokság felénél még teljesen nyitott a verseny, többen is esélyesek a végső győzelemre, bár közülük is a legnagyobb eséllyel az eddigi futamok alapján a Fordos pilóták rendelkeznek.

A világbajnokság jelenlegi állása:

Pilóták:
1. Tommi Makinen és Colin McRae, 30 pont
3. Carlos Sainz 26
4. Richard Burns 15
5. Harri Rovanpera 14
6. Francois Delecour 11
7. Didier Auriol 10

Csapatok:

1. Ford 60 pont
2. Mitsubishi 53 pont
3. Subaru 28 pont
4. Peugeot 20 pont
5. Skoda 11 pont
6. Hyundai 10 pont