A BMW tavaly már bebizonyította, hogy a hidrogénnel hajtott luxusautó életképes, amikor is 15 hidrogénnel üzemelő BMW 750 hL autót állítottak csatasorba a Hannoveri Világkiállításon a vendégek szállítására. A 15 hetes BMW kitűnően bírta a strapát, miközben 0 liter benzint fogyasztott és 0 mg káros anyagot bocsátott ki.

A világkiállításon bemutatott BMW-knek azonban nem könnyű megfelelni a hétköznapi életben. Mivel a hidrogén a levegővel keveredve könnyen felrobbanhat, így a hidrogének tárolása és tankolása nehezen megoldható. Éppen ezért a BMW most partnert keres egy új hidrogén erőforrás fejlesztésére. Ezt Burkhard Göschel, a BMW igazgatótanácsának egyik tagja mondta el egy sajtótájékoztatón.

A BMW jelenleg Kalifornia állammal működik együtt, ahol a környezetvédelmi előírások nagyon szigorúak. Kalifornia útjain jelenleg 10 dízel/hidrogén hajtású BMW fut. Az autókban a folyékony hidrogént 0 fokon tárolják a hátsó ülések mögötti, 140 literes szigetelt tartályban. Egy tank hidrogénnel 350 km tehető meg. A BMW másik újítása ezekben az autókban, hogy az elektromos berendezéseket (légkondicionáló, rádió, világítás) nem az akkumulátor, hanem egy üzemanyagcella látja el elektromos árammal.