Eltűnhet három amerikai autólegenda 1

Eltűnhet három amerikai autólegenda

Mindhárom modell leváltója 2002 után érkezne, ám a GM még nem döntött, hogy törli-e kínálatából ezt a három modellt. Az amerikai autógyártó óriás hivatalosan még semmilyen nyilatkozatot sem tett az ügyben, ám Detroitban több, mint egy éve nyílt titok a három sportkupé megszüntetésének terve.

Néhány amerikai autókereskedő azt nyilatkozta, hogy a GM értesítette őket: mivel a következő lesz a kupék utolsó éve, így különleges modellek megjelenése várható. Jövőre tervezik a Chevrolet Camaro 35th Anniversary Editon (35. évfordulós kiadás) és a Pontiac Firebird Collectors Edition (gyűjtői kiadás) piacra bocsátását.

Mindeközben a GM azt tervezi, hogy életben tartja a legendás Camaro nevet. A színfalak mögött a GM lázas munkával igyekszik megtalálni azt a modellt, amelyik méltó lehet a Camaro név további viselésére.

A GM két nagynevű “muscle car”-ja (izomautója) 1967-ben került piacra. A sportkupé akkori sikere azonban ma már igen csak lefelé hajlik. Míg az örök rivális Ford Mustang eladásai 2000-ben 4 százalékkal, 173 ezer darabra nőttek, addig a Camaroból összesen 42 ezer kelt el (ez 4 százalékos növekedés) és a Firebirdből is mindössze 31 ezer talált gazdára, ami 9,1 százalékkal kevesebb mint az azt megelőző évben.

A jelenleg futó Camaro és Firebird 93-ban debütált, azóta azonban sok módosításon ment át mindkét modell.

A GM luxusmárkája, a Cadillac várhatóan leáll az Eldorado kupé és kabrió gyártásával. Az Eldorado patinás modell, 1953 óta gyártják. Ebben a típusban is dolgozik a GM európai szemmel nézve is modern NorthStar motorcsaládja.