Az európai gépjárművek biztonsági értékelését végző független szervezet, az Euro NCAP ezúttal a kishaszonjárműveket vizsgálta. A tesztek fókuszában ezúttal a fejlett vezetéstámogató rendszerek (ADAS) működése volt. A szakemberek összesen 17 furgont teszteltek, ebből hét példány kapott platina minősítést, ami azt jelenti, hogy ezek túlteljesítik a 2024. július elsején életbe lépett uniós járműbiztonsági normákat (GSR2).

A Ford Transit Connect, a Ford Transit Courier, a Mercedes-Benz Vito, a Mercedes-Benz Citan, a Nissan Interstar, az új Renault Master, a VW Caddy Cargo, továbbá a VW ID.Buzz Cargo kapott Platina minősítést. Született ugyanakkor meglepetés is, hogy egy kínai gyártású és fejlesztésű furgon, a Maxus eDeliver 5 is megszerezte a legmagasabb biztonsági jelvényt.

A modell az utasokra vonatkozó biztonsági értékelés terén maximális pontszámot kapott, de a biciklisek védelmére vonatkozó teszteken is közel maximális pontszámra tudott szert tenni. A biztonsági rendszerek teljesítménye terén összesítésben 82 százalékot kapott, amivel csak egy százalékkal maradt el a VW ID.Buzz Cargo mögött.

A legtöbb pontszámot a Ford Transit Custom érte el (96%) és három kategóriában, az utasbiztonság, a sávtartást támogató rendszerek, valamint a sebességgel kapcsolatos vezetéstámogató rendszerek esetében maximális pontszámra tett szert. A modell teljesítménye az alábbi videón látható:

 

Jelentős fejlődésnek lehetünk szemtanúi az ADAS-rendszerek elérhetősége terén, ami az új biztonsági előírások teljesítéséhez köthető. A haszonjárműveket abban a szellemben vizsgáltuk, hogy mennyivel nyújtanak többet az elvártnál a hatékonyság és a teljesítmény szempontjából. Örömteli tény, hogy sok gyártó messze meghaladja a GSR2 előírásokat és arra biztatjuk a flottamenedzsereket, hogy olyan haszonjárműveket részesítsenek előnyben, amelyek Euro NCAP Platina minősítéssel rendelkeznek” – hangsúlyozta Dr. Michiel van Ratingen, az Euro NCAP főtitkára.

A Citroën Berlingo, a Citroën Jumper, az Iveco Daily, a Maxus eDELIVER 7, a Maxus eDELIVER 9, a Nissan Primastar, a Nissan Townstar, az Opel Combo, az Opel Movano, a Peugeot Boxer, a Peugeot Partner, a Renault Kangoo, a Renault Trafic, a VW Caddy Cargo arany minősítést ért el az Euro NCAP tesztjein.