Átvállalja a teherautó-, a kamion- és a buszjogosítvány, valamint a GKI-igazolvány költségeit a március 1-től meghirdetetett képzési programjának keretében a kormány, hogy így enyhítse a szállítmányozásban és a személyszállításban tapasztalható sofőrhiányt.

Az ingyenes vezetői engedély megszerzésének alapvető feltételei közé tartozik, hogy a tanfolyamra jelentkezők legalább kétéves B kategóriás jogosítvánnyal, PÁV-határozattal rendelkezzenek, továbbá egészségileg is alkalmasak legyenek – sorolják a kormány Facebook-bejegyzésében.

További részleteket az OFA Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Zrt. oldalán közöltek, ahol azt írják, az előzetes tervek szerint több mint ezren szerezhetnek C, C+E és D kategóriás jogosítványt, amihez vissza nem térítendő támogatást biztosítanak. A programot hazai forrásból, a Nemzeti Foglalkoztatási Alap fogják finanszírozni.

A szállítmányozásban és személyszállításban tapasztalható sofőrhiány enyhítése érdekében gépjárművezető képzési...

Közzétette: Magyarország Kormánya – 2024. március 1., péntek

A programba regisztrált álláskeresők mellett olyanokat is várnak, akik inaktív, vagy pont, hogy rendelkeznek munkahellyel, de pályamódosításra készülnek.

A képzést követően legalább 12 hónapon át az elhelyezkedést is garantálják. Bár a részvétel ingyenes, a jelentkezőknek eleinte 20-30 százaléknyi önrészt be kell fizetniük – ennek mértéke attól függ, hogy valaki regisztrált álláskereső-e, vagy sem. A befizetett önrészt a jogosítvány megszerzését követő, 12 hónapos időtartamú foglalkoztatás után térítik vissza.

Március 31-ig várják a programban részt venni kívánó álláskeresők és munkáltatók jelentkezését. A képzés megvalósításának határideje 2025. augusztus 31., míg a foglalkoztatási időszaké 2026. szeptember 30.