A magyar rendőrség az európai közlekedésrendészeti szervek hálózata műveleti csoportjának (Roadpol) éves ellenőrzési terve alapján tartott országos akciót február 19-25. között. Kiemelten figyeltek a vezetési és pihenőidővel, valamint a veszélyes áruk szállításával összefüggő szabályok betartására.

A rendőrök 8741 teherautót és 563 autóbuszt ellenőriztek, és 2141 esetben állapítottak meg jogsértést. Azonnali közlekedési korlátozást 17 teherautó esetében rendeltek el. A vezetési és pihenőidővel kapcsolatos szabályszegések miatt 201 alkalommal, a jármű- és rakománybiztonsággal kapcsolatban 196, míg az okmányokkal kapcsolatos jogsértések miatt 177 alkalommal kellett intézkedni.

A teherautó-vezetők ellenőrzésekor 7 esetben merült fel alkoholfogyasztás gyanúja, 410 alkalommal nem használták a biztonsági övet, valamint 659 jármű vezetője túllépte a megengedett legnagyobb sebességet.

Az autóbuszok esetében a vezetési és pihenőidővel kapcsolatos szabályszegések miatt 12 alkalommal, míg az okmányokkal kapcsolatos jogsértések miatt 13 alkalommal kellett intézkedni. Az ellenőrzött autóbuszok vezetői közül 56-an nem használták a biztonsági övet, és heten lépték túl a megengedett legnagyobb sebességet.