Gyerekkorunkból emlékezhetünk még olyan nem létező, viccesen hangzó tárgyakra, mint például a „elektromos vonatkerékpumpa”. Nos, úgy tűnik, hogy mindez valósággá válik, Ausztráliában ugyanis olyan villamossal álltak elő, aminek a kerekeit tényleg pumpálni kell, ha kissé leesne az abroncsnyomás. Na, de komolyan.

A nyugat-ausztráliai Stirlingben egy harminc méter hosszú dupacsuklós villamos próbafutásai kezdődhetnek meg a Glendalough vonatállomás és az ikonikus Scarborough Beach között. A projekt három szereplő – az ausztráliai Curtin Egyetem, az amerikai Infrastructure Technology Solutions, valamint a kínai CRRC – együttműködése révén valósulhat meg. Utóbbi a jármű gyártója és Európában elsősorban a buszok terén csenghet ismerősen, mivel a sanghaji központú vállalat főként elektromos buszokkal igyekszik meghódítani az üzemeltetőket.

Kétségtelen, hogy a CRRC a kötöttpályás járművekben, így elsősorban a metrókocsikban és a villamosokban is otthon van, így kézenfekvő volt egy villamosnak kinéző, ámde valójában elektromos dupacsuklós buszként funkcionáló busz kifejlesztése. A projekt részt vevői a következő hónapokban azt fogják vizsgálni, mennyire hatékonyan illeszthető be a jármű a város lüktető közösségi közlekedési rendszerébe.

Az újdonság összesen 150 utast szállítani és legfeljebb 70 km/órás sebességgel tud haladni. Bár nincs szüksége villamos sínekre, ennek ellenére külön, csak a számára fenntartott sávban, az aszfaltba integrált mágnes szalagokon fogon közlekedni. Érdekesség, hogy a villamosokhoz hasonlóan ez kétirányú jármű, azaz nem kell vele megfordulni, ha az ellenkező irányba szeretne vele menni az ember, csak át kell ülni a másik vezetőállásba.

A BRT-buszokhoz és a villamosokhoz hasonlóan ennek is középen van a kormánya és a vezetőülése. A gépjárművezetőnek így tökéletes rálátása nyílik a jármű előtti térre. A könnyű fel- és leszállást az alacsony padlós kialakítás teszi lehetővé, az utasoknak egyáltalán nem kell leküzdeniük lépcsőket, vagy dobogókat, ha fel akarnak szállni a járműre.

„Izgatottan várjuk az utazóközönség reakcióját a sín nélküli villamos próbafutásaival kapcsolatban. Arra vagyunk kíváncsiak, hogy vajon ez bátorítja őket arra, hogy átüljenek autóról villamosra, amikor a városból a tengerpartra mennek, vagy sem? – tette fel a kérdést Mark Irwin, a város polgármestere. Amennyiben kedvező lesz a jármű fogadtatása, abban az esetben fényes jövő előtt áll Ausztráliában.

A gumikerekű villamos nem új találmány, de még mindig rendkívül szokatlannak számít. Európában például Padovában, illetve Mestre-ben közlekedik hasonló, amelyet a Translohr gyártott. Az a villamos ugyancsak gumikerekeken gurul, de egy központi, úgynevezett „vezetősín” mentén halad végig, azaz bizonyos szempontból továbbra is kötött pályásnak tekinthető.