Hivatalosan is kihirdetésre került az Ikarus győzelme a lengyelországi Szczecinek város elektromos buszokra kiírt közbeszerzési tenderén. Az Ikarus ezzel a győzelemmel maga mögé utasította a világ egyik első számú elektromos buszgyártóját, az Yutongot – tájékoztatta a Vezesst az Ikarus Global Zrt. sajtóosztálya.

A napokban a lengyel szaksajtóban is megjelent a hír, miszerint az Ikarus értékesítő cége, az Electrobus Europe adta be a legkedvezőbb ajánlatot az öt darab tisztán elektromos hajtású szóló autóbuszra és az azokhoz tartozó töltőberendezésekre kiírt tenderre. Bár gyakorlatilag ugyanezt a tendert egyszer már megnyerte az Ikarus, akkor azt még pénzügyi okokra hivatkozva visszavonta a város.

A most megnyert tenderértékelés során 60%-ban a megajánlott vételárat, 30%-ban az akkumulátorokra vállalt garancia időtartamát, 10%-ban pedig a járművek gyártó által megadott hatótávját vették figyelembe. A töltőberendezéseket koncesszióban a lengyel Eko Energetyka szállítja majd. A szerződés kötésétől számítva 11 hónapja van az Ikarusnak, hogy bruttó 13,124 millió złotyért (átszámítva bő 1,1 milliárd forintért) leszállítsa a megrendelt Ikarus 120e buszokat Lengyelországba.

Az Ikarus 120e alacsony padlós, városi utasszállításra fejlesztett autóbuszt korábban számos lengyel városban, köztük Krakkóban, Varsóban is kipróbálhatták az utasok. A Szczecinekben elért siker azért történelmi jelentőségű, mert utoljára több mint két évtizeddel ezelőtt szállíthatott az Ikarus alacsony padlós városi buszokat Lengyelországba a 412-esek személyében.