Miközben az önvezető technológia az autóiparban változatlanul a levegőben lóg, úgy tűnik, a személyszállításban a gyermekbetegségeken és az esetleges jogi aggályokon is sikerült annyira túllendülni, hogy az a közeljövőben már élesben működhessen.

Skóciában a sikeres tesztüzemet követően,

május 15-étől öt önvezető busz fog közlekedni egy számukra kijelölt, közel 23 kilométeres szakaszon.

Az Egyesült Királyság második legnagyobb tagállama a világon elsőként lép a tettek mezejére az autonóm tömegközlekedés szempontjából: legalábbis a kormány állítja, hogy a Project CAVForth nyilvános buszjárat az első a világon, ami valóban önműködő és nyilvános lesz. A BBC cikke szerint az öt autóbusz hetente akár 10 ezer utast is szállíthat a Ferrytoll P+R parkoló és az Edinburgh Park között.

Önállóan közlekednek ugyan a buszok, ez egyelőre nem jelenti azt, hogy ne lenne buszsofőr a Stagecoach által üzemeltetett járat fedélzeten, sőt, a járművezetőn kívül egy úgynevezett buszkapitány is a járművön fog tartózkodni, aki az utascsere és a jegyvásárlás zavartalan üzemelésében, illetve a felmerülő kérdések megválaszolásában fog segíteni.

Őrület, már elengedett kormánnyal vezetnek a buszsofőrök 1

Alig több mint egy hónap múlva már a hétköznapok állandó résztvevői lesznek az önvezető buszok Skóciában. (Fotó: Stagecoach)