Nagyon ritka, hogy egy autógyártó saját modelljei átalakítása terén extrémebb megoldásokhoz nyúljon, de a Volkswagen a most hétvégi Amelia Concours d’Elegenace kedvéért, illetve az ID. Buzz közelgő amerikai bemutatkozása kedvéért kivételt tett. Leporolta a wolfsburgiak Type 2-jét, vagyis a Transporter elődjét az amerikai importőr – a típust 1949-től gyártják, melynek utódjaként az ID. Buzz tekinthető, Transporterként pedig hivatalosan az 1990-ben debütált negyedik generációtól kapható.

A jeles alkalomból az első generációs modellek egyes darabjait vetették be, amiket Európában, illetve a tengerentúlon 1950 és 1967 között gyártottak.

Közülük a legextrémebb kétségkívül a négytengelyűvé alakított, féllánctalpas változat.

A Volkswagen haszongépjármű-részlegének egyedülálló darabján kívül az Egyesült Államokba szállított, egyik legrégebbi kisbuszával, egy tűzoltóvá alakított, pick-uposított változattal, valamint egy lakóautó-példánnyal teszi tiszteletét az éves eseményen a márka.

Nézd meg képeken is!

Extrémmé alakított, legendás kisbuszokkal tisztelegnek az utód érkezése előtt 2

Három példány egyenesen a szórakoztatóipar egyik legklasszikusabb korszakába ível vissza:

  • az egyik a Változó világ című, 1982-ben bemutatott romantikus vígjátékban szerepelt,
  • a hippi kinézetű a Woodstocki Fesztiválon leleplezett Light Bus másolata,
  • a harmadik pedig a néhai Jerry Garcia személyes busza, aki a tengerentúlon énekes-dalszerző-gitárosként tette le a névjegyét – 1960-tól egészen haláláig, 1995-ig zenélt.

Kevés jármű rajongói rendelkeznek annyira sokszínű csoporttal, mint a Volkswagen Type 2-é

– mondta Matt Orendac, a Concours Group alelnöke. Az idei kiállítás kapcsán elmondta, hogy a Transporter történetét meséli el, a személy- és az áruszállításban betöltött szerepe mellett azt is érintve, miképpen szolgált mentő- vagy tűzoltóautóként. „A Volkswagen kisbusza egy kultikus ikon Amerikában, és alig várjuk, hogy megírhassuk a történet következő fejezetét az ID. Buzz-zal” – tette hozzá Cameron Batten, a Volkswagen amerikai kirendeltségének kommunikációs igazgatója.

Extrémmé alakított, legendás kisbuszokkal tisztelegnek az utód érkezése előtt 10

Talán nem lesz annyira kultikus, mint amilyen a Type 2 vagy a Transporter volt, az ID. Buzz-zal nyit új fejezetet a Volkswagen.