Ha ki akarjuk váltani a fosszilis energiahordozókat, nem az elektromos hajtás az egyetlen alternatíva. Ott van például a hidrogénezett növényi olaj, a HVO100, amelyet teljes egészében megújuló élelmiszeripari hulladékból (növényi olajból, használt sütőolajból, vagy akár vágóhídi zsírhulladékból) szintetizálnak. Mivel eleve hulladékból készülnek, sokkal jobbak a környezeti jellemzőik, mint annak az üzemanyagnak, amit klasszikusan biodízelként ismertünk meg. Ezt ugyanis kifejezetten erre a célra termesztett takarmánynövényből állítják elő, ezért termőterületet és erőforrásokat foglal el az élelmiszeripartól.

Újabb autókba tankolhatsz szemétből készült gázolajat 1

A HVO100 esetében a feldolgozott nyersanyag CO2-lábnyomától függően az üzemanyag teljes élettartamára vetített szén-dioxid-kibocsátása akár 90 százalékkal kedvezőbb lehet, mint a vele gyakorlatilag minden szempontból egyenértékű, tradicionális, fosszilis gázolajé.

Van azonban két csavar a történetben. Egyrészt az európai ipar ma még kevés HVO100-at képes előállítani, másrészt elvileg csak azokba a járművekbe tankolhatunk ilyen második generációs biodízelt, amelyekről gyártójuk erre vonatkozó tanúsítványt adott ki (hiszen az azonos paraméterek ellenére mégsem ugyanarról az üzemanyagról van szó, mint amire az autók típusbízonyítvánnyal rendelkeznek.)

Újabb autókba tankolhatsz szemétből készült gázolajat 21

A Toyota Stellantis-kötődésű haszonjárműveivel (Proace és Proace City) eddig sem volt probléma, mostantól (illetve 2023-as gyártástól kezdve) pedig az Európában forgalmazott Hilux és Land Cruiser modellekbe is töltetünk HVO100-ast, ha találunk. Magyarországon nem találunk.

Tavalyi információk szerint Európában kilenc országban kapható hígítatlan HVO100 (a térképen kék színnel jelezve), további háromban kizárólag offroad-felhasználásra, illetve áruszállító flották számára forgalmazzák azt (piros színű országok). A legtöbb nyugat-európai országban (zöld) adalékanyagként keverik a fosszilis gázolajba. Magyarország ezen a tavalyi térképen nem szerepelt, és sajnos a legfrissebb adatok tanúsága szerint sem kerültünk még fel rá.

Újabb autókba tankolhatsz szemétből készült gázolajat 22

Forrás: inspire.sgs.com