Már az utolsó simítások zajlanak azon a dupla csuklós Ikaruson, amely a legendás magyar buszgyártó különleges városi buszmodelljének, a 293-nak kívánt emléket állítani. Az Ikarus 1988-ban mutatta be ezt az egészen különleges, 22,6 méter hosszú, ötajtós autóbuszt, amelyet Budapesten is teszteltek. A járművet aztán négy évvel később Irán fővárosa, Teherán vásárolta meg, mert egy időben fantáziát látott az ilyen “hernyóbuszokban”. Az autóbusz egészen 2009-ig szállított utasokat, azután félreállították.

Sokáig az a pletyka keringett róla, hogy idővel selejtezték és szétvágták, ám szerencsére ezek a híresztelések nem bizonyultak igaznak. A Magyar Volánok nevű Facebook-oldal rábukkant egy Instagram bejegyzésre 2018-ban, melyben több friss fotó is fellelhető volt az autóbuszról. A képek tanúsága szerint a busz nemcsak kívül, de belül is viszonylag jó állapotnak örvendett, igaz, a Debrecen típusú utasülésein kissé megült a por a hosszú állás miatt. 2020-ban aztán felkerült róla egy olyan videó az internetre, amelynek segítségével bárki virtuális sétát tehet az autóbuszon. A videón jól látszik, hogy a 293-ast rendesen kitakarították, üléshuzatai és a belső burkolatok is épek.

Bár sokan eljátszottak a gondolattal idehaza, milyen jó lenne ezt hazahozni, az igazság az, hogy 2017-ben a Budapesti Közlekedési Vállalat és a Magyar Műszaki Közlekedési Múzeum összefogott, hogy elkészítsen egy BKV-s replikát a 293-asból. Ennek megépítését a koronavírus-járvány némileg lassította, de a fővárosi közlekedési vállalat arról tájékoztatta a Vezesst, hogy a BKV következő nyílt napján végre bemutatkozhat a budapesti nagyközönség előtt a két darab Ikarus 280-asól épített autóbusz. A BKV azt ígérte, hogy az ezzel kapcsolatos információkat a Facebook-oldalán teszi majd közzé.