Az ausztrál Fortescue bányavállalat 2030-ra szeretné szénsemlegessé tenni tevékenységeit. Ennek érdekében felvásárolták Európa egyik vezető high-tech cégét, az autóipari fejlesztéseiről is jól ismert Williams Advanced Engineeringet. A WAE korábban már dolgozott bányászati megrendelőnek; akkor egy dömpert alakítottak át hidrogén üzeműre.

Az ausztráliai projekt rettentően egyszerű, és csak a speciális földrajzi adottságok miatt működhet: a bánya ugyanis magasabban helyezkedik el, mint az a terület, ahová a kibányászott ércet szállítani kell.

Töltés nélkül, örökké futhat ez a villanyvonat 1
Töltés nélkül, örökké futhat ez a villanyvonat 2

Töltés nélkül, örökké futhat ez a villanyvonat

Töltés nélkül, örökké futhat ez a villanyvonat

Töltés nélkül, örökké futhat ez a villanyvonat 5
Töltés nélkül, örökké futhat ez a villanyvonat 6
Fotó megosztása:

A vonatszerelvény tehát völgymenetben csak fékez, méghozzá villanymotorokkal, amelyek így feltöltik az akkumulátorokat. Az így előállított energia elméletileg pont elegendő arra, hogy hegymenetben a jóval könnyebb, üres kocsikkal felmenjen a vonat a bányához, és kezdődhet elölről a folyamat.

A részletekről még nem adtak közzé információt az érintettek. A projekt elsősorban akkor volna izgalmas, ha másutt is meg lehetne ismételni, azaz eltérő földrajzi körülmények között is használható lenne.