Az idei évben is jelentős mennyiségű buszbeszerzésekkel folytatódhat a Volánbusz járműflotta fiatalítási programja – derül ki az Európai Unió online közbeszerzési értesítőjéből és a Volánbusz sajtóközleményéből. 

A beszerezni kívánt autóbuszokból a legnagyobb arányban a kéttengelyes, elővárosi kivitelű (M3/II. osztályú) szóló buszok képviseltetik magukat, amelyekből összesen 360 darabot kíván vásárolni a Volánbusz. Ezekkel szemben általános elvárás, hogy alacsony belépésűek (LE) legyenek, illetve, hogy az első, valamint a második ajtó közötti részen a padló magassága nem lehet nagyobb 450 milliméternél. Mindezek mellett a Volánbusz 59 darab, ugyancsak elővárosi-városközi kivitelű, kéttengelyes, normál padlós szóló autóbuszt is vásárolna. A beszerezni kívánt új buszok között szép számmal akadnak csuklósok is. Ezekből összesen 124 darab teljesen alacsonypadlós változatot venne (114 db M3/I osztályú és 10 db M3/II-es osztályú) az állami közlekedési társaság. 

Valamennyi megvásárolni kívánt új autóbusz hajtásáról Euro VI-os károsanyag-kibocsátási normákat teljesítő dízelmotor fog gondoskodni. A járműveknek mindemellett korszerű elektronikus utastájékoztatási eszközökkel, kamerarendszerrel, valamint utastéri klímaberendezésekkel is rendelkezniük kell. Fűtőberendezésének pedig előre programozható és motortól függetlenül működtethető kivitelűnek kell lennie. Szintén elvárás az alacsonypadlós és az alacsony belépésű buszok esetében a kihajtható rámpa megléte a mozgássérültek utazásának megkönnyítése érdekében. 

Mind a csuklósok, mind pedig a szóló buszok az ország teljes területén hozzájárulnának a buszpark fiatalításához. A felhívás szerint a vadonatúj autóbuszok Közép-Magyarországon, a Dunántúlon, az Alföldön és Észak-Magyarországon egyaránt megjelennének az utasforgalomban. A Volánbusz összesen 543 autóbusz beszerzését megcélzó, négy tenderére egységesen január utolsó napjáig jelentkezhetnek a gyártók. Az autóbuszok legkorábban ez év végén vagy a következő év első felében kezdhetik meg szolgálatukat a hazai utakon.

A Volánbusz folyamatos fejlesztéseinek köszönhetően a 2018-tól indított és tavaly lezárt beszerzések keretében több mint 1700 jármű érkezik a társasághoz. 2022-ben pedig a terveknek megfelelően egyetlen év alatt ezernél is több további új jármű fiatalíthatja majd a Volánbusz flottáját. Ennek eredményeként az év végéig megújulhat a teljes autóbusz-állomány 40 százaléka, a flotta országos átlagéletkora pedig 8,03 évre csökkenhet.