Észak-Amerikában komoly kultúrája van a tartozékként megvásárolható, minden segédrendszert tartalmazó erőforrásoknak, a crate engine-eknek. Ezek legtöbbször böszme nagy V8-asok, amelyeket tuningolt sportautókba, dragsterekbe vagy drift versenyautókba építenek be.

A Ford azonban most valami újat talált ki: az Eluminator névre keresztelt (amúgy M-9000-MACH-E kódnéven futó) villanymotort, amely 3900 dollárért tokkal-vonóval beszerezhető, és gyakorlatilag bármilyen keresztmotor helyére beépíthető, legyen szó veterán járművekről, modern személyautókról vagy pickupokról.

Így építhetsz villanyautót bármiből 2  

A 281 lóerős,  430 Nm-es villanymotor rendelkezik minden hatósági engedéllyel, így az USA összes államában korlátozás nélkül alkalmazható közúton – hogy Európában is megállná-e a helyét, illetve hogy tervezi-e óvilági forgalmazását a Ford, egyelőre nem tudni.

Így építhetsz villanyautót bármiből 3

 

Egy villanymotor persze önmagában meglehetősen unalmas kiállítási tárgy, ezért a Ford a premiert összekötötte egy izgalmas átépítés bemutatásával. Az 1978-as gyártású Ford F-100 pickupba nem egy, hanem két villanymotort építettek be – egyet előre, egyet hátra. Viszont ezen a ponton csaltak a Ford mérnökei: ahelyett, hogy az új Eluminator motort duplázták volna meg, és ahhoz szerkesztettek volna egyedi vezérlést, kibontották a Mustang Mach-E GT Performance Edition komplett kétmotoros hajtásláncát, és azt építették be a Ford F-100 Eluminator pickupba.

Így építhetsz villanyautót bármiből 4

Szebb lett volna persze, ha nem így tesznek, de ennek az átépítésnek is megvan a maga szépsége: ahogy egyre nagyobb számban bukkannak fel a piacon a használt, netán törött Mustang Mach-E modellek, úgy válik realitássá, hogy kreatív célokra használják fel azok tisztán elektromos hajtásláncát. Vagy, amit tulajdonképpen a Ford inkább szeretne, vegyenek egy Eluminator villanymotort 1,2 millió forintnak megfelelő összegért, és építsenek azzal valami jópofát.

Így építhetsz villanyautót bármiből 5

Alább két videón tekintheted meg az Eluminator villanymotort, illetve az annak nevét viselő (de valójában más motort alkalmazó) koncepciójárművet.

a videó a hirdetés után indul