Élne opciós lehívási lehetőségével, és a Solaris–Škoda gyártóval kötött szerződése alapján megrendelné a fennmaradó 48 trolibuszt a Budapesti Közlekedési Központ – jelentették be pénteken. A 2014-ben aláírt kontraktus lehívása révén 12 szóló és 36 csuklós járművel korszerűsödne az állomány. Az első darab 2022 utolsó negyedévében érkezne.

A hét évvel ezelőtti áron is 2,67 millió euró értékű beruházáshoz a Fővárosi Önkormányzat biztosítaná a fedezetet, ehhez azonban, mint azt a bejelentés kapcsán Karácsony Gergely főpolgármester kiemelte, még szükség van a Fővárosi Közgyűlés beleegyezésére. A testület jövő hét szerdai, október 27-i ülésén fog döntést hozni. Ugyancsak kérdéses, sikerül-e egyáltalán előteremteni ezt az összeget, és ha igen, hogyan.

Közel félszáz új trolibuszt venne a BKK 1

„A 48 új trolibusznak köszönhetően a jelenlegi hálózaton alapesetben már csak alacsonypadlós járművek közlekednek majd a fővárosban” – jegyezte meg Dr. Walter Katalin, a BKK vezérigazgatója, hozzátéve, hogy a menet közbeni töltés mellett azért is lenne előnyös a beszerzés, mert jelenleg olcsóbban lehet trolibuszhoz jutni, mint hagyományos elektromos buszhoz.

Jelenleg 58 darab Solaris–Škoda Trollino típusú trolibusz vesz részt a fővárosi tömegközlekedésben, ezekből 28 csuklós. A lengyel-cseh gyártó járművei amellett, hogy megfelelnek a kor elvárásainak, legalább 4 kilométert képesek önjáró üzemmódban megtenni. Idén ősszel még két új csuklós trolibusszal bővül a BKK állománya az elszámolási megállapodás alapján.