Az Ikarus egyike a magyar ipar világhírű márkaneveinek. Az állami autóbuszgyár előtörténete 1895-ig nyúlik vissza, viszont története Ikarus néven csak a második világháború után kezdődött meg. Az Ikarus mint állami vállalat az 1970-es – 1980-as években meghatározó szerepet töltött be nem csupán a keleti blokk államainak piacán, hanem a világpiacon is. A különféle Ikarus autóbuszok nemcsak a tömegközlekedésben és a közutakon játszottak óriási szerepet, évtizedeken át a ferihegyi repülőtéren is meghatározóak voltak.

A legendás magyar gyártó történetét alaposabban is megismerhetik az érdeklődök ezen a hétvégén. A Légiközlekedési Kulturális Központ, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum, a Volánbusz Zrt., a BKV Zrt., és számos partnere a magyar járműgyártás és közlekedéstörténet meghatározó autóbuszait immár harmadik alkalommal vonultatja fel a repülőtéri múzeumban.

A kiállítás mellett élménybuszozás is zajlik majd döntően Ikarus 55-ösökkel az Aeropark és az 1-es Terminál között. Az idősebbek így nosztalgiázhatnak, a fiatalok pedig átélhetik az igazi Ikarus-élményt. A kiállításon megtekinthető lesz többek között az 55, a 66-os, a 266-os, a 256-os, a 280-as, a 350-es, a 415-ös, a jobbkormányos 480-as és az 543-as modell is. Az érdeklődők emellett találkozhatnak a tavaly bemutatott Volvo-alvázas Ikarus 125-össel is. A kínálatban szerepel lakóbusz és számos ritka példány, amelyeket lelkes járműrajongók mentettek meg az enyészettől.

Több mint 60 Ikarus lesz látható a hétvégén Ferihegyen 1

Több mint 60 Ikarus lesz látható a hétvégén Ferihegyen 2

A látványos statikus kiállítás mellett szombaton 16 órától izgalmas felvonulással készülnek a szervezők, amikor a konvoj rendőrségi biztosítással az Aeroparkból indulva oda-vissza végighalad a Vecsés-Ecser összekötőúton ritka fotótémát kínálva a rajongóknak. Az autóbuszok túlnyomó többsége kívül-belül megtekinthető lesz, sőt több autóbusz utasterében közlekedéstörténeti kiállítás várja majd a látogatókat.

A repülőmúzeum Malév autóbuszai az esti órákban reptérlátogatásra indulnak, szombaton pedig sétarepülésre viszi a 71 éves 1-es Terminálról az előzetesen regisztrált utasokat a világ egyetlen repülőképes Li-2-ese, amely szintén benne van a korban, elmúlt 70 éves. A rendezvény részletes programja ezen a linken érhető el.