Az Európai Unióban jelenleg 300 ezer kamionparkoló van, de további 100 ezerre lenne szükség – olvasható a Nemzetközi Közúti Fuvarozók Szervezetének (IRU) legfrissebb közleményében. Ezeknek csak alig 3%-a, vagyis mindössze 7 ezer kamionparkoló tekinthető biztonságosnak, jobban mondva, ennyinek van erről hivatalos minősítése.  Éppen ezért az IRU, illetve más szervezetek, így például az Európai Közlekedési Dolgozók Szövetsége (ETF) régóta szorgalmazzák, hogy az Európai Unió tegyen lépéseket ennek a területnek a fejlesztésére. 

Az Európai Bizottság nem rég 100 millió euró értékű pályázati felhívást tett közzé biztonságos kamionparkolók (SSTPA) létesítésére. Az említett összeget az Európai Hálózatfinanszírozási Eszközön (CEF) keresztül fogják biztosítani ilyen létesítmények építésére a Transzeurópai Közlekedési Hálózat (TEN-T) közútjain. A tervek szerint az új, biztonságos kamionparkolókat 100 kilométereként építenék fel egy 2019-es tanulmányban szereplő elképzelések szerint. Ennek eredményeképpen hazánkban is épülhetnének vadonatúj kamionparkolók. 

Az új létesítményeknek működő férfi-női mosdókkal, férfi-női zuhanyzókkal, internet-kapcsolattal, elektromos eszközök töltésére szolgáló aljatokkal, ital- és ételautomatákkal, hulladéktárolókkal kell felszerelni. Tovább elvárás a folyamatos takarítószemélyzet biztosítása. Az IRU és az ETF ugyanakkor még jelenleg is egyeztetéseket folytat arról, hogy pontosan milyen egységes sztenderdekkel rendelkezzenek a SSTPA kamionparkolók a jövőben, így elképzelhető, hogy a felsorolt lehetőségek újabb szolgáltatásokkal bővülnek ki a közel jövőben. 

A biztonságos kamionparkolók létesítését támogató EU’s alap nagyszerű hír a közúti áruszállításban érdekelt szereplők számára. Nagy várakozással tekintünk a közel jövőben a tagállamokban megvalósuló projektre és beruházásokra és szívesen nyújtunk segítséget azoknak, akik pályázni szeretnének a kamionparkolók létesítését szolgáló uniós forrásokra. Ez a lehetőség véleményem szerint néhány éven belül mérhető színvonalemelkedést jelenthet a kamionsofőrök és az üzemeltetők számára” – hangsúlozta Raluca Marian, az IRU titkára és EU ügyekért felelős vezetője.