Az Iveco bresciai üzemében elkészült a 600 000. Eurocargo teherautó. A jubileumi példány egy CNG-üzemű változat lett, amely türkizkék színben gördült le az üzem szerelőszalagjáról. Az Eurocargót eredetileg 1991-ben mutatták be négy-, illetve hathengeres dízelmotorokkal. Az első generációt még Giorgetto Giugiaro, az Italdesign dizájnere alkotta meg. Az ő nevéhez fűződik a Vissza a jövőbe-trilógiából ismert GMC DeLorean megtervezése is, az Iveco tehát egyáltalán nem bízta a véletlenre az új teherautójának megjelenését. A siker nem maradt el, az Iveco újdonsága ugyanis elnyerte az 1992-es Év Teherautója címet. 

11 évvel később érkezett a második generáció, amelynél a fülke változatlan maradt, de a dizájn némi frissítésen esett át. A munkát akkor már az olasz Bertone formatervező cég végezte el, amely integrált légterelőkkel, stílusosabb lökhárítóval és nagyobb fényszórókkal dobta fel az Eurocargo megjelenését. 2008-ban bemutatták a harmadik generációt, amely már a távolsági áruszállításra szánt Stralist idézte a külső dizájn tekintetében. Ez majdnem ismét a siker kapujába repítette a modellt a 2009-es Év Teherautója választáson, de végül csak a második helyet szerezte meg (az első abban az évben az új Mercedes-Benz Actros lett). 

Iveco EuroCargo Tector - Változatlan külső, megújult belső

Iveco Eurocargo 

Iveco-gyár Bresicában

Az üzem eredete 1903-ig nyúlik vissza, amikor Roberto Züst megalapította a Fabbrica Automobili társaságot. Ez 1928-ban az Officine Meccaniche (OM) vállalattá alakult, 1968-ban pedig megvásárolta a Fiat. A kezdeti személyautó-gyártást (beleértve a versenyautókat is) követően az OM a mezőgazdasági, majd az ipari járművek összeszerelésére állt át. 1975-ben az OM az újonnan született IVECO vállalat alapító partnerei közé tartozott, 1991-ben pedig ezt az üzemet választották az új Eurocargo gyártásának beindítására. A létesítmény ezzel e modellsorozat otthonává vált és kulcsszerepet játszott a csúcstechnikájú és fenntartható járművek fejlődésének útján. A gyár maga is elkötelezett a környezet megóvása és a hosszú távú fenntarthatóság megőrzése mellett. Az elkövetkező hónapok során például mintegy 20 ezer négyzetméter napelemet telepít, amely éves szinten 1300 tonnával mérsékli a szén-dioxid-kibocsátást.

2015-ben megérkezett a harmadik generáció, amely jelenleg is gyártásban van. A fülke ugyan még az első generációs változaté, de rá sem lehet ismerni, mert kívül-belül újjászületett. A modell dinamikusabb dizájnt, robusztusabb lökhárítót kapott. Az oldalsó légterelők eltűntek, helyette viszont szélesebb és magasabb hűtőmaszkot kapott. A kabin alatt négyhengeres 4,5 literes (Tector 5), illetve hathengeres 6,7 literes (Tector 7) dízelmotorok dolgoznak. A jövendőbeli Eurocargo-tulajdonosok hétféle, 160-320 lóerő közötti teljesítményszinteken elérhető motorok közül választhatnak. Az Iveco mindezek mellett 204 lóerős CNG-motort is kínál az Eurocargóhoz. Érdekesség, hogy ez a modell 2016-ban elhódította az Év Teherautója címet. 

Elkészült a hatszázezredik Iveco Eurocargo 2

Az elmúlt 30 évben az Iveco Eurocargo rengeteg filmben és mozgóképben tűnt fel. Látható például a 2010-ben bemutatott Harry Potter és a halál ereklyéi első részében, egy alagútban felvett üldözéses jelenetben. De a Budapesten forgatott Drágább, mint az életed című filmben is látható egy rabszállítós kivitelű Iveco Eurocargo.