A most átadott magyar gyártmányú autóbuszok egytől egyig elővárosi kivitelűek. A járművek a második ajtóig alacsonypadlósak, fedélzetükön pedig 43+1 ülő és 39-47 állóhely áll rendelkezésre. Az újdonságok mindegyike légkondicionált, emellett elektronikus utastájékoztatási rendszerrel, fedélzeti kamerarendszerrel, kerekesszék és babakocsi elhelyezésére alkalmas területtel, kihajtható rámpával, valamint üléspáronként 1-1 darab USB-csatlakozóval is ellátták őket.

A 16,5 tonnás össztömegű Credobus Econell 12 buszok hajtásáról 210 lóerős, FTP Tector típusú Euro 6d károsanyag-kibocsátási normákat teljesítő dízelmotor gondoskodik, amelyhez ZF AS Tronic Lite 6AS 1010B típusú automata váltó csatlakozik. 

Zalaegerszeg önkormányzata ötéves közszolgáltatási szerződéssel rendelkezik a Volánbusszal, amely 2023 végéig érvényes, és szándékunkban áll a közös munka folytatása. Már a szerződés aláírásakor is fontos célként tűztük ki a járműállomány fejlesztését” – hangsúlyozta a legújabb zalaegerszegi autóbuszok átadásán a város polgármestere, Balaicz Zoltán.

Hozzátette: tavaly 6 darab alacsonypadlós csuklós Mercedes Conecto autóbusz állt az utasok szolgálatába, jövőre pedig 11 elektromos busz érkezhet Zalaegerszegre, amennyiben sikeres lesz a Volánbusz e-busz-beszerzésekre benyújtott pályázata is. A megyeszékhelyen mindamellett elindulhat a vasútállomás és az autóbuszállomás felújítása is. 

Jövőre Zalaegerszegen is megjelenhetnek az e-buszok 1

Credobus Econellek a Kravtex gyárudvarán.

A Zalaegerszegre érkező 32 darab Credo Econell 12-esek nagy része, szám szerint 25 darab már idén nyáron forgalomba áll. A fennmaradó mennyiség pedig várhatóan ez év végéig érkezhet meg. Az új járműveknek köszönhetően a megyeszékhely térségében közlekedő helyközi járműállomány 11,1 százaléka újul meg, ezzel éves szinten 3,3 millió utas számára válhat komfortosabbá és kényelmesebbé az utazás. 

A Kravtex által fejlesztett Credobus Econell 12 immáron a Volánbusz egyik alaptípusának tekinthető. A társaság kedden jelentette be, hogy újabb 365 darabot vásárol ebből a modellből. A megrendelt mennyiségből az első 150 darab már a nyár végéig forgalomba állhat. Az új Credobus Econell 12 típusú autóbuszokkal tehát Zalaegerszeg mellett Nagykanizsán, Lentiben, Letenyén, Keszthelyen, Hévízen, illetve ezen városok vonzáskörzetében is találkozhatnak majd az utasok.