A Volánbusz szívmelengetően szép Farosát (IK66) is kivitték a Hungaroringre egy Credo Econell, egy Neoplan Tourliner, valamint egy vadonatúj MAN Lion’s City GL A23 típusú csuklóssal együtt. A régi és új autóbuszok még egy-egy kört is megtettek a mogyoródi versenypályán. A különleges apropót az adta, hogy az állami közlekedési vállalat, a Hungaroring Sport Zrt. és a Tanpálya Vezetéstechnikai Centrum Kft. hétfőn együttműködési megállapodást írt alá.

Ennek fényében a jövőben a Hungaroring hivatalos eseményeire, nyári táboraira, vagy szabadidős rendezvényeire a Volánbusz szállíthatja majd az érdeklődőket. A létesítmény területén található tanpálya pedig a vezetéstechnikai tréningekhez biztosíthat helyszínt a Volánbusz autóbusz-vezetőinek. A képzés elsődleges célja, hogy a járművezetők a rendkívüli időjárási körülmények között is maximálisan uralni tudják az autóbuszokat. A négyórás oktatásokon a Volánbusz buszvezetői extrém útviszonyok között gyakorolhatják a biztonságos és üzemanyag-takarékos vezetést. 

Bakancslistás húzás: Forma 1-es pályára vitték a Farost 1

A buszvezetők a hatékony és sikeres kommunikáció, illetve konfliktuskezelés fejlesztése érdekében elméleti oktatást, a fogyatékkal élők utaztatása és megfelelő tájékoztatása érdekében pedig külön érzékenyítő képzést kapnak. Az elméleti oktatást a MÁV Szolgáltató Központ Zrt. Baross Gábor Oktatási Központ kommunikációs oktatói, a gyakorlati képzést pedig a tanpálya használatához szükséges szakmai irányító személyzet koordinálásával, a közlekedési vállalat rutinos gépjármű-szakoktatói végzik majd.

 „A most megkötött megállapodás több célt szolgál. Egyfelől lehetővé teszi a Hungaroringen tartandó versenyekre a nézők és a sportszakmai személyzet biztonságos szállítását, másfelől pedig biztosítja az autóbusz-vezetőink vezetéstechnikai továbbképzését, ami hozzájárul utasaink biztonságának növeléséhez is. Ezenfelül szakmai keretet nyújt a közlekedési szakpolitikai célok megvalósítása érdekében előkészített, közös Hungaroring–Volánbusz-fejlesztéseket célzó pályázatok benyújtásához” – hívta fel a figyelmet az együttműködéssel kapcsolatban Pafféri Zoltán, a Volánbusz elnök-vezérigazgatója.

Bakancslistás húzás: Forma 1-es pályára vitték a Farost 2

A vezetéstechnikai oktatás lehetősége kiemelt jelentőséggel bír, hiszen a Volánbusz közel 6200 busszal rendelkezik, amelyek évente 455 millió kilométert tesznek meg és 670 millió utast szállítanak.