A Ford bejelentette, hogy kibővíti a romániai gyárát, hogy 2023-ban elindulhasson egy új kishaszonjármű gyártása. Ez várhatóan még belső égésű motorral szerelt példány lesz,  mert elektromos változatát csak 2024-ben kezdenék el gyártani. Ekkor válik ugyanis teljessé a Ford teljesen elektromos haszonjármű-kínálata.

Nem mellesleg az amerikai konszern úgy számol, hogy 2030-ra már a Ford haszonjárművek kétharmadát elektromos vagy plug-in hibrid hajtással fogják szerelni. Az új kishaszonjármű kínálatában a Ford legmodernebb benzin- és dízelmotorjai is szerepelnek majd, köztük fejlett dízel erőforrások a nagy-britanniai Dagenham motorgyárból és sebességváltók a szintén brit Ford Halewood Transmissions Limited vállalattól.

A krajovai üzem felkészítése az új modellre mintegy 300 millió dolláros beruházást jelent, de már az elmúlt években is végrehajtottak fontosabb fejlesztéseket. Munkába állítottak több mint 600 robotot, ami tovább javította a karosszériaüzem, a présüzem, a fényezőrészleg, a kárpitozóüzem és a futóműrészleg hatékonyságát és minőségét. Az autó- és motorgyárként funkcionáló üzem mintegy 6000 ember számára biztosít munkalehetőséget.

Jelenleg ott készül többek között a Puma lágy hibrid, valamint a Ford kis méretű SUV-ja, az EcoSport, illetve az 1.0 literes EcoBoost motor is. Az új jármű gyártásának kezdetéről és a kishaszonjármű részleteiről később tesznek majd közzé információkat. 

Kövess minket a Facebook-on!