A két társaság minderről szerdán írt alá együttműködési megállapodást Budapesten. Dr. Pafféri Zoltán, a Volánbusz elnök-vezérigazgatója szerint bár a Volánbusz és az utazók eddig is számíthattak a polgárőrök elhivatottságára, a mostani megállapodás már országosan összehangolt együttműködést tesz lehetővé, gondoskodva ezzel az utasok és a munkavállalók személyi és vagyonbiztonságáról.

Mindez azt jelenti, hogy a jövőben a 30 éves fennállását ünneplő Országos Polgárőr Szövetség szakmai segítséget fog nyújtani az esetleges vagyonvédelmi hiányosságok feltárásában. Mindamellett a polgárőrök feladata lesz a vagyonőrök munkájának támogatása az autóbusz-állomásokon, illetve a műszaki telephelyeken. De a telephelyen kívül parkoló buszokra is vigyáznak majd, ami különösen indokolt az utóbbi időben, ugyanis egyre gyakrabban fordul elő „hirtelen ötlettől vezérelt buszlopás”, amikor egy-egy utas a sofőrülésben teszi próbára magát, de a végeredmény sajnos mindig több tízmillió forintos kár. (Tavaly decemberben például egy 17 éves lány lopott buszt Karancskeszin.)

A polgárőrök és a Volánbusz által megbízott vagyonörök együttműködésének célja csökkenteni az esetleges bűncselekmények számát, illetve megelőzni az ilyen eseteket. A vagyonvédelmi és közbiztonsági szempontból veszélyeztetett autóbuszjáratokon, szükség esetén a polgárőrök is végezhetnek ellenőrzési tevékenységet.

„A most aláírt megállapodás értelmében, a polgárőr egyesületek tagjai országosan bővítik és aktualizálják járőrútvonal terveiket, amelyek kiterjednek majd az éjszaka leparkolt autóbuszok ellenőrzésére is. Emellett, a polgárőrök szolgálatuk alatt, illetve egyéb utazásaik során jelzik, ha bűncselekményt, szabálysértést, vagy egyéb rendellenességet tapasztalnak, illetve sok útvonalon demonstratív célú járatkísérést végeznek az utasok biztonsága érdekében” – hangsúlyozta Dr. Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke.

A polgárőrök a rendőrség munkavégzését is támogatni fogják, így közvetve is hozzájárulhatnak a Volánbuszokon utazók biztonságérzetének javításához.

Kövess minket a Facebook-on!