Ahogyan a Vezess is megírta, a BRFK és a BKK lakossági jelzésekre reagálva két napon át fokozottan ellenőrizte a 9-es és 151-es buszokat és azok útvonalát. Az akcióban 28 rendőr, a BKK biztonsági szolgálatának 12, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság 8 munkatársa ellenőrizte a két járatot, valamint a megállóhelyek környékét 2021. március 31-én és április 1-jén reggel fél héttől este nyolc óráig.

A BRFK és a BKK közös, oldalunknak is eljutatott közleményében összegezte:

a kétnapos akcióban összesen 50 emberrel szemben intézkedtek.

A rendőrök három embert elfogatóparancs alapján elfogtak. Négy embert testi sértés, kábítószer birtoklása, valamint lopások gyanúja miatt, egy embert tulajdon elleni szabálysértés elkövetése miatt előállítottak. Két kiskorút is intézkedés alá vontak, akikről kiderült, hogy engedély nélkül távoztak gyermekvédelmi intézményből.

A maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt 21 embert feljelentettek és 16 emberrel szemben helyszíni bírságot szabtak ki, míg szeszesital közterületen történő fogyasztása miatt egy embert jelentettek fel és egy emberrel szemben szabtak ki helyszíni bírságot.

A rendőrségi intézkedések túlnyomó többsége nem a buszokon, hanem a járatok útvonalán, az utcán történt.

„A BKK minden esetben odafigyel ügyfelei visszajelzéseire, akkor is, ha azok nem a szokásos csatornáinkon érkeznek” – mondta a BKK szóvivője. Borsi Dávid hozzátette: „Ezúttal sem az ügyfélszolgálatunkra befutott bejelentés vagy a BRFK-tól kapott jelzés alapján, hanem a sajtóértesüléseket látva kezdtünk azonnal akcióba. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy még az inkriminált városrészekben és útszakaszokon is biztosítsuk a nyugodt utazást ügyfeleinknek.”

A Budapesti Közlekedési Központ és a Budapesti Rendőr-főkapitányság stratégiai együttműködésének keretében továbbra is kiemelten kezeli a fővárosi közösségi közlekedést igénybe vevők biztonságát. A megállóhelyeket és azok környékét rendszeresen ellenőrzik, és a lakossági visszajelzéseket figyelembe véve további hasonló fokozott ellenőrzések is várhatóak.