A koronavírus-járvány harmadik hullámában a BKK-nál is egyre többen fertőződnek meg, ezért március 29-től, hétfőtől ismét megszüntetik az elsőajtós felszállást a busz- és a trolibuszjáratokon – tudatta a Vezessnek eljuttatott közleményében pénteken a Budapesti Közlekedési Központ.

A járművezetők védelmében ilyen szigorú intézkedések legutóbb tavaly tavasszal, az első hullám idején voltak érvényben, az utóbbi hetekben pedig az első üléssor lezárásával próbálták csökkenteni megfertőződésük esélyét. Hétfőtől viszont a járművek teljes első részét kordonnal zárják le, fel- és leszállásra a második, harmadik, illetve – ahol van, a – negyedik ajtókat lehet igénybe venni.

Hétfőtől fontos változás jön a BKK és a Volánbusz járatain 1

Március 29-től újra ezekkel a feliratokkal találkoznak a BKK utasai az első ajtóknál. (Fotó: BKK/Nyirő Simon)

Közleményében a BKK kiemelte, az utasok védelmének érdekében naponta fertőtlenítik a járművek vezetőállásait és a teljes utasteret, kiemelt figyelmet fordítva a gyakran érintett felületekre, vagyis az ülésekre, a kapaszkodókra, illetve a nyomógombokra.

A metróállomások utasforgalmi területeit és a mozgólépcsők korlátait minden éjjel fertőtlenítik, a megszokott napi takarításon felül.

A Volánbusz szintén hétfőn függeszti fel az elsőajtózást

Csütörtökön a Volánbusz jelentette be, hogy hétfőtől nem nyitják ki az első ajtókat a helyi és helyközi járatokon, a járművezetőket pedig szalagkordonnal határolják el az utastértől.

Hétfőtől fontos változás jön a BKK és a Volánbusz járatain 3

A Volánbusz helyi és helyközi járatain szintén csak a hátsó ajtókat lehet majd használni március 29-től. (Fotó: Volánbusz)

Jegyvásárlásra a jegypénztárakban, a jegykiadó automatákban, valamint az online felületeken keresztül lesz lehetőség. Újdonságként a MÁV-START pénztáraiban – országszerte közel 300 helyszínen – március 29-től, hétfőtől első lépésben a helyközi április havi bérleteket lehet megvásárolni.