Elindult a Volvo Trucks új nehéz kategóriás teherautó-családjának – az FH, az FH16, az FM és az FMX – sorozatgyártása a vállalat svédországi gyárában. „Nagyon izgatottan várjuk, hogy az új generációs teherautóinkat átvehessék az első megrendelők. Mindegyik modellnél a biztonságot és a hatékonyabb munkavégzést szem előtt tartva fejlesztettük tovább a vezetői környezetet, ennek köszönhetően jóval hatékonyabbak, mint elődeik” – hangsúlyozta a szériagyártás elindítása kapcsán Roger Alm, a Volvo Trucks elnöke.

A Volvo FM és az FMX teherautók teljesen új fülkével készülnek, amelyek megnövelt A oszloppal rendelkeznek, legalább egy köbméterrel megnövelve a járművezető rendelkezésére álló teret. A kabin jobb felső sarkában elhelyezhető kamera pedig jobb rálátást biztosít a sofőrnek a teherautó környezetére, ennek képét ugyanis manőverezés közben a kormánykeréktől jobbra elhelyezett színes kijelzőn követheti nyomon a gépjárművezető munka közben. A másik lényeges frissítés az új digitális műszerfal, amely klasszikus, illetve teljesen személyre szabható nézettel is használható. A Volvo FH és FH16 nyerges vontatók esetében pedig az új adaptív fényszórók biztonságosabb munkavégzést tesznek lehetővé rossz látási viszonyok esetén is.

Megjöttek az első felvételek az új Volvo teherautókról 1

Az új teherautó-családot a Volvo Trucks egy évvel ezelőtt mutatta be, a magyarországi bemutatót pedig ősszel tartotta meg a hazai forgalmazó a cinkotai úti telephelyen. „Az új modellgeneráció bevezetése komoly és összehangolt csapatmunkát igényelt a Volvo Trucks, valamint a beszállítók között. A sorozatgyártás elindítását nehezítette, hogy az elmúlt egy évben mindannyiunknak extra kihívásokkal kellett szembenéznünk” – hangsúlyozta a Volvo Trucks első embere. Elsőre azt gondolhatnánk, hogy mindez csak jól hangzó PR-szöveg, de ha figyelembe vesszük, hogy az elmúlt egy évben mennyi lezárás volt az első, második és harmadik járványhullám alatt, illetve hogy utazási korlátozás volt, akkor érthető, hogy büszkék arra, hogy a terveknek megfelelően tudták elindítani a sorozatgyártást.

A tervek szerint a Volvo FH, FM és FMX teherautók elektromos változatainak sorozatgyártása 2022-ben indulhatna el. „Ez azt jelenti, hogy az ügyfeleink teljesen problémamentesen állhatnak át a károsanyag-kibocsátás mentes fuvarozásra, mert továbbra is a kedvenc Volvo teherautóik közül választhatnak majd” – jegyezte meg Roger Alm.

Megjöttek az első felvételek az új Volvo teherautókról 13

Ez az FMX biztosan skandináv megrendelésre megy.

Már 2020-ban 12 ezer darabot rendeltek az új generációs teherautókból. Ez év elején aztán tovább folytatódott a Volvo teherautók sikere, mivel az olasz Lanutti-csoport februárban bejelentette, hogy 1000 darab nyerges vontatót rendelt, ezután pedig a litván Girteka vásárolt 2000 darab vontatót a Volvótól.

Az új generációs teherautókat a Volvo göteborgi (Svédország), genti (Belgium), valamint kalugai (Oroszország) üzemében fogják összeszerelni. A sorozatgyártás első ütemben a svéd gyárban indult el, ezt követi majd a többi üzem is.

Hogy tetszik a Volvo új generációs teherautó családja?
Lájkolom
91% (699)
Nem tetszik
9% (72)
Kövess minket a Facebook-on!